Vágólapra másolva!
A világ legjobb séfjeit felvonultató Bocuse d'Oron Széll Tamás a tizedik helyen végzett. Magyar szakács még közelében sem volt ilyen jó eredménynek. Az aranyérmet a franciák, az ezüstöt a dánok, a bronzt a japánok vitték el. 
Vágólapra másolva!

- Nagyon rosszkedvű voltál a verseny végén.
- Rettenetes érzés volt, mikor megláttam a köreteket a sütőben, abban a pillanatban még a lábam szára is leizzadt, szóval nem volt jó érzés. De végül minden jól sült el! Akkor nagyon csalódottnak éreztem magam, hogy két és fél hónap munkája majdnem kárba veszett. És ez a két és fél hónap ez csak az, ami a lábunkban van, ez az az idő, amit a gyakorlások során a konyhán végigálltunk, de a teljes felkészülés sokkal hosszabb volt. És amikor úgy tűnt, hogy mindez egy gombnyomásnak köszönhetően odaveszett nagyon rossz érzés volt.. Ezt még egy pár napig emésztenem kell. Azért ez jó hely, nem kell szégyenkeznünk!
- Azt már tudod mikor mehetsz végre horgászni?
- Hányadika is van ma? 30? Akkor március 15.-én.

Forrás: AFP/Jeff Pachoud

A verseny

Magyarországról először jutott ki versenyző az egyik legrangosabbnak számító séfversenyre a Bocuse d'Or-ra. A döntőbe jutott 24 ország között hazánk Széll Tamás, az Onyx séfje és segédje, Garai Ádám a 10. helyet szerezték meg, pedig egy komoly hiba is csúszott az egyik köretük elkészítésébe.

A magyar csapat egy négyhónapos felkészülés után érkezett a Lyoni döntőre, ahol a második versenynap utolsóelőtti versenyzőjeként készítettel el egy húsos és egy halas tányért előre meghatározott alapanyagokból.

A részleteket és az egész versenynap eseményeit itt nézheti, olvashatja végig.:

19:00

Magyarország a tizedik! 24-ből! Interjú perceken belül Tamással.

1. Franciaország

Drága versenyzőink ki vannak borulva.

2. Dánia

3. Japán

Legjobb segítő és legjobb hústányér: Anglia

Legjobb hal: Norvégia

A különdíjakat már kiosztották:

Éééés Magyarország nyerte a legjobb plakátot. Ezzel:

Forrás: Táfelspicc

Guatemala nyerte a legjobb promóciót.

17:30

Az eredményhirdetés elkezdődött!

Cserébe Tamás halas tányérjáról áradoztak.

Csak az első öt helyezettet hirdetik ki, amikre izgatottan várunk. Dráma van.

Most tudtuk meg, hogy ki van borulva Széll Tamás, mert a húsos tányér egyik köretét túlmelegítették, és lefolyt róla egy elem, a cékla maga, ráadásul az egyik zsűritag nem kóstolta meg a gulyást, mert nem volt kanál hozzá. Felkerült a tányérra valami hab is, amit a próbákon nem gyakoroltak. Dráma van.

Forrás: Táfelspicc

16.00
A verseny véget ért, már csak az ünnepélyes díjkiosztó van hátra, addig egy gyors esélylatolgatás Molnár B. Tamástól, a magyar Gasztronómiai Egyesület alapítójától, a magyar csapat egyik, ha nem a legfontosabb tanácsadójától:
"Nehéz mit mondani, mi mindent megtettünk, most már kicsit a szerencsén is múlik az eredmény, azt gondolom. Nagyon szeretném, ha az első tízben végeznénk, de fél füllel azt hallottam - és ennek nem örülnék -, hogy csak az első ötig hirdetik ki a helyezéseket. Azt nem tudom, hogy akkor, ha ez valóban így lesz, akkor meg lehet-e tudni a további helyezéseket, mert minket érdekelne. Eddig nyilvánosak voltak az eredmények egytől huszonnégyig, hogy ki hogyan szerepelt. Nagyon remélem, hogy meg fogjuk tudni, hogy mennyit ért a munkánk, azaz hogy hol tartunk a nemzetközi mezőnyben!"

15.30
A zsűri kóstolja a gulyáslevest. Az amerikai Thomas Keller elismerően pillant Bíró Lajosra, miközben a magyar gulyást kóstolja.

Forrás:Kovács András

15.15
Tamás kitálalta a gulyást, ami most került a zsűri elé. A műsorközlő kimondta, hogy "gulyás", és próbálja kimondani a "mangalica" szót is, a magyar nyelv szépségei itt is előkerülnek. Mindjárt jövünk a képpel.

A húsos tányér elemei:
- ír marha mangalicaszalonnával kakukkfű és petrezselyem jus-vel
- gulyás húsos raviolival
- gombával töltött répa konfitált sütőtökkel és marinált céklával
- marhapofa és ökörfarok rillette karórépapürével és céklával
- hagymakompót hagymalekvárral és szarvasgombával

A halacskák:

Forrás: Táfelspicc

14.40
Óriási ováció közepette most tálalja halas fogását Széll Tamás. Ehhez kellett az alább már említett piacon vásárolt zöldségekből a köretet elkészíteni. A fogás rombuszhalból és homárból készült.
Lerakták ez első tányért a zsűriasztalra. A nemzeti jelleget az idén hangsúlyozni kellett, ezért a köret mellett van lángos is, hazai tokhalkaviárral a tetején. 14.40-kor Tamás tálal! Jövünk!

Forrás: Táfelspicc

14.00
E percben az észt versenyző, az egyedüli nő, Heidy Pinnak tálal, akinek edzője sajnos rosszul lett délelőtt, és nem tudta folytatni a munkát, kórházba szállították. Amúgy a balti ország már harmadjára jutott el a döntőbe, nyilvánvaló hatással van rá a nordic cuisine, és sokat is áldoznak gasztronómiájuk bemutatására.

Forrás: Táfelspicc

13.35
A dánok már a húst tálalják, nekik ezzel véget ér a nap, bár a boksz rendbe rakása éppolyan fontos, hiszen azért is jár pont, hogy milyen állapotban hagyja ott a csapat a konyháját. Nemsokára szétrobban a csarnok, jönnek a franciák, majd az angolok, az amerikaiak, a norvégok, mi és a japán versenyzők a zsűri elé. Az utolsó hatok kőkemény lesz, reméljük minket ez fölfelé húz!

Forrás: Táfelspicc

13.00
Megkezdődött a tálalás. A dán versenyző tálalta először a halas fogását, majd 10 percenként kerül egy-egy újabb tányér a bírák elé. A magyar zsűritag Bíró Lajos Thomas Keller mellett kóstolja a mai 12 versenyző fogásait.

12.45
A bírák elfoglalták helyüket a zsűriasztalnál, pont ugyanúgy, mint tegnap, azzal a különbséggel, hogy akkor maga Paul Bocuse is bevonult. Fogadta a csarnok ovációját, a vastapsot, és kóstolt is néhány tányérból, majd francia létére szinte észrevétlenül, angolosan távozott a teremből. Ma fia képviselte az évszázadok óta vendéglátással foglalkozó családot az elnöki asztalnál.

Forrás: Kovács András

12.15
12 óra után nem sokkal kiürítették a bokszok előtti pástot, ahol eddig a fotósok, újságírók testközelből figyelhették az eseményeket. De mostantól megkezdődik a tér átrendezése, bekerülnek a zsűriasztalok, hisz nemsokára bevonul és asztalhoz ül a zsűri.

Forrás: Kovács András

12.00
Minden tervszerűen halad a magyar csapat alkalmi konyháján. A percre pontos forgatókönyvből Hamvas Zoltán folyamatosan húzza ki a teendőket. "Zöldborsó forrázva, konfitált zeller kész, hűl a gomba, hűl a zeller, a fóliás cékla kijött" - hangzott el pár perce a bokszban.

11.28
Kofoed - a zsűri elnöke és korábbi háromszori induló, bronz-, ezüst- és aranyérmet is nyert - egyedül az idő miatt aggódik csak picit, nagyra tartja Tamás kreativitását, és reméli, nem későn kezdett a komolyabb felkészülésbe Széll. A magyarok az európai selejtező során olyan országok előtt végeztek, mint Spanyolország, Olaszország és Németország, ami komoly eredmény, és reméli, büszkék vagyunk rá!

Forrás: Kovács András

11.00
A bűvös kocka elhelyezése a pulton jó ötletnek bizonyult, hiszen már éppen ellépett volna a versenyzőket a nagyközönségnek bemutató csapat a magyar boksztól, amikor Regis Marcon, a versenysorozat egyik vezetője maga is egykori induló, hirtelen lekapta a kockát és tétova mozdulatokkal forgatta egy kicsit a műsorvezető és a közönség nagy örömére, és nem mellesleg hosszabb ideig a magyar bokszon és táboron maradtak így a kamerák :)

Forrás: Kovács András

Forrás: Kovács András

A képen a piac, ahonnan az idén először a versenyzőknek be kellett vásárolniuk - ez már hétfőn este megtörtént -, és az itt beszerzett nyersanyagokból készíti el Tamás ma a halas menüjének két köretét, amelynek egyik fő alapanyaga a sárgarépák mellett látható karórépa lesz, amely bár a fehérrépa nevet viseli, Tamás azt mondta róla, hogy inkább olyasmi, mint a mi sárgarépánk, csak fehér.

Forrás: Kovács András

10.20
Az idei verseny egyik sztár zsűritagja az amerikai Thomas Keller, aki ma is már többször feltűnt a bokszok előtti páston.
Gyors kérdésre gyors és sejtelmes választ adott, a megszokott és jól ismert amerikai előzékenységgel és mosollyal, ami a képen ugyan nem látszik, hisz az tegnap készült róla, munka közben.
"Szeretem a verseny atmoszféráját, és komoly megtiszteltetés, hogy az amerikai csapat tagjaként bekerültem a nemzetközi zsűribe."
Az első 12 étel kóstolása után természetesen még nem szabad nyilatkoznia a keddi versenyzőkről, és jó diplomatához hűen az esélyeket sem latolgatta, de sejtelmesen annyit azért mondott, hogy meglepetések mindig lehetnek.

Forrás: Kovács András

10.00
A kezdéskor természetesen Pintér Katalin, az Onyx ügyvezető igazgatója is a boksz mellett állt, és elmondta, hogy mivel a piacon sem zeller, sem paszternák, sem karalábé nem volt, a rendelkezésre álló különféle répákra és céklákra írták át az eddigi receptet. (Az idén jött be egy spontán feladat, amikor a piacon frissen vásárolt terményekből kell köretet improvizálni.) De természetesen nem bízták a véletlenre a dolgot, hiszen a csapatot elkísérő onyxosok, köztük a séfpáros másik tagja, Tamás barátnője, Szulló Szabina is a rögtönzött "tábori" konyhán próbálták le, miként lehet ezekből is elkészíteni a tervezett menüt. Hajnalig kísérleteztek, míg a csapat próbált pihenni, így támogatva egymást.

Forrás: Kovács András

9.40
A Bocuse d'Or arénája megtelt, a magyar szurkolótábor kereplői és kiabálásai - bár egy kicsit messziről a japán tábor fölötti lelátóról, de - jól hallatszanak. 9.40-kor "Hajrá, Tomi!"-tól volt hangos a csarnok, hiszen percre pontosan történik itt minden. Elindultak a stopperek Hamvas Zoltán - a csapat coacha - asztalán, Tamás és Ádám a percről percre begyakorolt rutin szerint nekilátott a munkának.

9.30
Az idei évben újdonság, hogy a zsűri tagjai nemcsak kóstolnak, hanem a főzés 5 és fél órája alatt figyelik a versenyzők munkáját.
Az idén, mivel minden induló csapat delegál zsűritagot is, van magyar a zsűriben, Bíró Lajos - a magyar csapat vezetője. Ő ezekben a pillanatokban hol gondterhelten, hol mosolyogva járkál a bokszok között, de egy pár szóra mindig kész: "Számos új szempontra kell idén figyelni, a nemzeti konyhák jellegzetességeinek megjelenésére a tányérokon, például. Tegnap azt figyeltem meg, de ez nem a séfek hibája, hanem a lebonyolításé: a köretek szinte mindig langyosak voltak. A tegnapi 12-ben egészen biztos, hogy Tamás jól megállta volna a helyét. Ha nagyot nem hibázik, akkor jó helyre várom."

Forrás: Kovács András

Előzmények és minden egyéb részlet a versenyről és a felkészülésről itt.