Kutyát étterembe?

Papesz kutya kocsma
Vágólapra másolva!
A kérdéskör, amely soha nem a kutyákról, hanem a gazdákról szól. Gazdákról, akik nem tudják, nem akarják megnevelni az állataikat, vagy nem is tudnak róla, hogy Fifi neveletlen, hiszen olyan aranyosan ugrál. És üzletvezetőkről, tulajdonosokról, akik még csak Fifiket láttak, jó kutyákat soha.
Vágólapra másolva!

Kezdjük az ellenérvekkel, amelyek akár egybecsenghetnek a gyerekek vs. éttermek kérdéskörben tárgyaltakkal, kivéve azt a tényt, egy kutyával el lehet jutni arra a szintre, hogy három órát üljön a gazda széke alatt, és ne legyenek speciális igényei. Egy gyerekkel nem, de aki el akar jutni ide a gyerekével, azok szerencsére nem vállalnak gyereket.

Forrás: Táfelspicc


Több laza és fine dining éttermet, Budapesten is üzemelő nemzetközi kávéláncokat kérdeztünk álláspontjukról, és érdekes módon gasztronómiai szempontból minél elismertebb a hely, annál nyitottabbak voltak a kérdésre. Többen megemlítették, lehet hozni, néha hoznak is a vendégek, de mégse jellemző a nagy kutyaforgalom, pláne este, amikor célzottan ültetett vacsorára érkeznek a vendégek, ahova teljesen fölösleges elrángatni egy kutyát. Hiszen a kutyatartó igénye alapesetben csak annyi, ha éppen arra sétál és megenne, meginna valamit, akkor a kutyát nem szívesen köti az utcára, inkább bemegy egy kutyabarát helyre.

A kutya szemszögéről Rózsa Róbert kutyaoktatót kérdeztük.:
"Normál esetben azt gondolom, - normál eset alatt azt értem, hogy egy jó idegrendszerű kutyáról beszélünk, amelynek megfelelő a kapcsolata a gazdájával - az szívesebben megy a gazdával, és jobb is neki, mint otthon egyedül. De ha egy olyan kutyát visz valaki étterembe, amelynek nem jó a kapcsolata a gazdájával, akkor azt a sok inger miatt folyamatosan fegyelmezni kell, és ez frusztrációhoz vezet."

Forrás: Táfelspicc

A kutyatartás feltételeit az önkormányzatok szabályozzák ebrendeletekben, amelyek kerületenként, városonként eltérőek lehetnek. Ezek a szabályok jellemzően közintézményekbe nem engedik a kutyák bejárását, vagy a kutya speciális tevékenységéhez - terápiás, ismeretterjesztő cél - kötik, más esetekben - pl. vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségek - az üzemeltető engedélyéhez kötik, tehát rájuk bízzák a döntést. Rendeleteik nem vonatkoznak a "Rendőrség, honvédség, polgári védelem, vám és pénzügyőrség, valamint a közfeladatot ellátó civil szervezetek szolgálati célra használt ebeire, és a vakvezető ebekre".

Forrás: Táfelspicc

A Pastrami felmerült a gyerekek éttermi jelenlétével foglalkozó cikkünkben is, hiszen ők az az általánosan laza étterem, ráadásul abban a műfajban a legszélesebb kör igényeit kielégítő. A kutyákról Prokopp Dórát, az egyik tulajdonost kérdeztük.

Forrás: [Táfelspicc

Hogy lettetek kutyabarát étterem?

Mi a nyitás óta - négy éve - teljes körű szolgáltatás szeretnénk nyújtani a tolerancia jegyében, ez szerintem Európában elengedhetetlen. Most éppen külföldön vagyok, ahol pont egy kutyaitatót és falatozót fotóztunk éppen, mert nekem is egy ilyen fejlesztés jár a fejemben, hogy ne csak vizet, hanem igény esetén enni is adhassunk a kutyáknak. Úgy gondolom, hogy a felnőtt emberek, akik hozzánk jönnek, képesek kordában tartani a kutyáikat, ráadásul nálunk olyan a tér kialakítása, hogy tökéletesen lehet szeparálódni. A konyhába nyilván nem mehet be egy kutya sem, de oda emberek sem, ha nincs egészségügyi kiskönyvük.

Volt már konfliktus a jelenlévő kutyák miatt, között?

A dohányzás tiltására sokkal nagyobb figyelmet kell szentelnünk, mint a kutyákra, soha nem alakult ki miattuk semmilyen konfliktus. Azt látom, ahogy megszeppennek az állatorvosi rendelőben, itt is képesek fegyelmezetten viselkedni.

Van olyan étterem, ahol nincs helye a kutyának?

Mi egy laza hely vagyunk, és maga a hely is adja, hogy hova viszed be a kutyát, és hova nem. Ha laza hangulatban vagy, olyan helyre mész, és ott elfér a kutya a hónod alatt. De nem viszed be egy olyan étterembe, ahol már a helyszín vagy a terítés eleve nem engedi meg ezt a helyzetet.

Forrás: Táfelspicc

Sokan utaznak a kutyájukkal, velük rendszeresen találkozik Zsidai Roy, a budai várban található Pierrot, 21, PestBuda éttermek és a belvárosi Spíler tulajdonosa.

Hogyan lettek kifejezetten kutyabarátok az éttermeitek?

Ez valószínüleg onnan ered, hogy mindig volt kutyánk, egy idő után vadászkutyáink, amelyek utaztak velünk mindenhova. Nyugat-európában teljesen természetes volt, hogy szállodába, üzletekbe bejöttek velünk, ezért nem értem, ha a kutya valahova nem mehet be, ez a kérdés a gazdák intelligenciájára van bízva.

Nem volt még ebből konfliktus egyik étteremben sem?

Nem, de lehet hogy ez szerencse is, a vári éttermeinkbe olyan világlátott emberek járnak, akiknek az a természetes, hogy civilizált emberek civilizált háziállatokkal jelennek meg. Akiknek problémája van ezzel, azok talán olyan környezetben élnek, ahol ez nem természetes. Pont most voltam egy egyeztetésen, ahol az egyik kutya szabadon volt, de a másik jelenlévő kutya félt tőle, és félve ugatta, akkor mindketten behívták a kutyákat, hogy elejét vegyék bármi kellemetlenségnek, és megszűnt az ugatás.

A Pierrot inkább elegáns, mint laza helynek számít.

A Pierrot olyan elegáns hely, ahol jól érzed magad. Van olyan padlószőnyeges, nagyon elegáns étterem, ahova nem passzol egy kutya, de vannak olyan elegáns helyek ahova igen, a Pierrot is ilyen. Ráadásul olyan környezetben van, ahol jókat lehet sétálni, akkor már miért ne kutyával, és akkor már miért ne ugorhatna be hozzánk enni? Nyilván egy európai típusú bisztróba nem megyünk be egy kaukázusival, de ezek a társkutyák általában nem nagyméretűek, legfeljebb vizslák, nekem például erdélyi kopóim vannak. Eddig a testméretig kezelhető egy kutya a kis asztalok között-alatt, a nagyobbakat mindenki otthon hagyja, nem is volnának természetes igényeik, funkcióik alapján alkalmasak erre.

Ami viszont fontos, hogy egy gazdának viszont a kutya érdekeit mindig figyelembe kell venni, mert kérdés, hogy szombat este tizenegykor egy kutya akar-e a Spílerben lévő hangzavarban ülni.

Ha már itt tartunk, mi a helyzet a Spílerrel?

A Spíler abszolúte kutyabarát hely, a bejáratra is ki van rakva az ikon, és szerencsére a kutyások és a kutyák is szeretik. Gyakorlatilag hamarabb kap a kutya vizet, mint a gazda egy limonádét, és ezzel semmi baj nincs. Tavasztól nyilván teljesen más lesz a helyzet, hiszen megnyílik a terasz, valamivel szabadabb lesz mindenkinek.