Diéta alapfokon - egy gyorsétteremtől

meki étlap mcdonalds
Vágólapra másolva!
"Tippek a tudatos választáshoz" - áll az egyik gyorsétterem által kiadott, a tudatos táplálkozást előmozdítani hivatott füzetecskén. Arra voltunk kíváncsiak, van-e benne hasznos ismeret a kötelező marketinges bullshiten kívül. Képzeljék el, van. Könyvkritika egy füzetről.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Egyáltalán nem szeretnénk fölülni arra a vonatra, amire annyira szeret mindenki, hogy a gyorséttermi étel maga a dietetikai sátán, lehetetlen annál egészségtelenebbet enni.
Igen, a gyorséttermi ételekben viszonylag sok a finomított szénhidrát, a zsír, és magas az energiatartalmuk. Általában magas a glikémiás indexük is, tehát a nagyobb adag elfogyasztását követő kajakóma után elég gyorsan leesik a vércukor, és az ember megint olyan éhesnek érzi magát, mintha semmit sem evett volna. És igen, a sajtburger nem romlik meg soha, mert mágikus alapanyagokból készül. Ezek mind igazak. De ne gondoljuk, hogy ha bemegyünk az utcán egy tetszőleges pékségbe, akkor ott bármivel hasznosabb táplálékhoz jutunk. Vagy ha bemegyünk a kedvenc hentesünkhöz hurkázni, akkor ott nem kapjuk meg ugyanazt, mint a sarki gyorsétteremben. A négyszázötven forintos menüket kínáló kínaiakról már ne is beszéljünk. Megkapjuk, és örömmel megesszük.
Az említett helyek nem csak abban hasonlítanak egymásra, hogy a közvélekedés által egészségtelennek és hizlalónak tartott ételeket árulnak, amiket mi örömmel tolunk az arcunkba, de abban is, hogy viszonylag kevés esetben lehet kinyomozni, hogy pontosan mit tartalmaz az ebédünk. Mennyi kalória, szénhidrát, fehérje csúszik le itt, és mennyi ott.

A napokban elénk került pamflet szerint az egyik gyorsétterem ezen komolyan változtatott: a McDonald's "Válassz tudatosan" szlogenű füzetecskéje - amint azt nyilván kitalálták már, a cég termékei közötti eligazodást szeretné segíteni, mégpedig az egyes termékek dietetikai tulajdonságainak részletes közlésével, és egy interaktív, menüszámolásra használható oldallal segít mindenkit, aki tájékozódni szeretne. Van egy menüszámolójuk is, ahol a tetszés szerinti menünket összeállítva az oldal kiszámolja nekünk, hogy mennyi fehérjét, szénhidrátot, zsírt, sót és kalóriát tartalmazott mondjuk a Big Mac menünk nagyobb mindennel és epres fagyival. Itt mindössze annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk az ételeket, a használni kívánt INBÉ értékeket, majd elkezdjük összeállítani a menüt. Mondjuk legyen egy igazi klasszikus Big Mac menü nagy mindennel, kólával és sajtburgerrel. A gép pedig azonnal kiszámolja nekünk hogy ez 1500 kcal, 49 g fehérje, 62 g zsír és 182 g szénhidrát.
És van egy ingyenes füzetük, amiben röviden, kicsit bugyután, de érthetően és nem hülyeségeket írva elmagyarázzák, mire kellene figyelni, amikor gyorséttermi ételt fogyasztunk.


Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc