Hol van a legjobb sült krumpli?

sültkrumpli teszt, burgonya, krumpli
Vágólapra másolva!
Vajon igaz-e a városi legenda, és tényleg verhetetlen a Meki krumplija, netán sikerül a Burger Kingnek vagy a KFC-nek trónfosztania? És melyik a legsósabb? Gyorséttermi sültkrumpli-teszt.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Hiába kapcsolódik össze a gyorséttermező agyában a hamburger a kólával és a sült krumplival, a szendvicsek mindig nagyobb hangsúlyt kapnak a láncok versengésében, és a vásárlók is inkább azok alapján döntenek. A szendvics eleve nagyobb játéktér, több összetevőt lehet variálni, ezért hódíthatnak a delux-burgerek, és ezért találja meg jó eséllyel mindenki a számára megfelelő hamburgert valamelyik gyorsétteremben. A krumpli más tészta, a burgonya az burgonya, bár lehet időszakosan rácsos krumplival vagy sztékburgonyával újítani, a szalmakrumplit, rósejbnit vagy french friest semmi nem ütheti ki a nyeregből, állandó részei a kínálatnak, mindörökké.

Tesztünkben tudatos vásárlóként igyekeztünk tájékozódni arról is, hogy az egyes éttermek burgonyái mennyi transzzsírsavat és sót tartalmaznak adagonként. Az adatokat egyszeri fogyasztóként a gyorséttermek tálcáira kiosztott papírok hátoldalán lévő tápanyagtáblázatokból gyűjtöttük.

Forrás: Táfelspicc


McDonald's - kis burgonya
ár: 390 forint
egy adag: 80 g
ebben a sótartalom: 0,6 g
külön transzzsír-tartalom nincs feltüntetve, a telített zsírsav: 1 g

Forrás: Táfelspicc

Ezeket mondták róla az olvasók

"Rettenetes, ha nem friss, de frissen függőséget okoz. Kedvenc."

"A legjobb állagú és ízű a mekdós krumpi. Még úgy is, hogy kicsit mindig túl van sózva."

"Az egyetlen hely, ahova csak krumpliért is képes vagyok bemenni, mert mindig ugyanolyan, sós és meleg, nincs meglepetés. Az megvan, hogy M betű alakban kell rászórni a sót? Hehe. Volt egy mekis csajom, ő mondta."

Szerintünk

Csomagolása: Hiperminimalista, mondhatni nincs dizájn. Tökéletesen brendingelt, egyszerű és lényegre törő. Nem is kell tudnunk mást, mint hogy mekis krumplit eszünk, semmi csicsa. A papírzacskó hátoldalán kalória- és tápértéktáblázat van, amit ha meg akarunk érteni, hosszú időt kell eltöltenünk a cég honlapján (nehéz önerőből kikövetkeztetni például, hogy a szoknyás piktogram felnőttet jelöl, a szintén szoknyás, copfos pedig gyereket, cserébe kifejezetten támogatjuk a törekvést, miszerint a lány is gyerek, nem csak a fiú).

Forrás: Táfelspicc

Állaga: Meleg és ropogós, belül krémes, amilyennek szeretjük. Örülünk a hosszú szálaknak, a sókristályoknak kevésbé.

Íz, illat és utóíz: Burgonyaíze nincs, de más mellékíze se. Klasszikus gyorsétteremillat és -íz. Semmi meglepetés. Sós. Nagyon, nagyon sós, a három burgonya közül érzetre ez a legsósabb. Papíron a KFC krumplijánál ötször sósabb, a BK viszont 0,05 százalékkal sósabb a Mekinél.

Kihűlve: Mert van az az állapot, amikor másnap az éjszakai zabadühben felvásárolt gyorskaja maradékára fanyalodik az ember. Nem gumisodik, de ráncosodik. Az íze sem nagyon változik, talán egy kicsit krumplisabb lesz, de nincs kedvünk tovább enni, talán mert nincs másnap.

Forrás: Táfelspicc

Burger King - kis burgonya
ár: 390 forint
egy adag: 111 g
ebben a sótartalom: 89 mg
teljes transzzsírsav-tartalom (külön feltüntetik a természetes és a hidrogenizált savakat is): 0,1 g

Ezeket mondták róla az olvasók

"A böris krumplit szeretem, de elsősorban a majonéz miatt. A mekiset nem."

"Még egészen frissen sem szokott ropogós lenni."

"Változó a krumplijuk. Az új krumplitartó papírtasak dizájnja szerintem ronda."

"Nincs baj a krumplijukkal, sőt, szerintem egyre jobb. De a sótartalom kiszámíthatatlan. Vagy nem is érezhető rajta a só, de van, hogy agyonsózzák."

Szerintünk

Csomagolása: Rajzfilmkrumpli és rajzfilm-hagymakarika a tasak két oldalán. Helykihasználásból remek, de a krumpli emlékeztet a Felvonulási téri '56-os emlékműre. A krumplis oldalon a BK-logó ravaszul ketchuppacára hajaz, míg a hagymás oldalon egyszerűbb, pecsétszerű. Ezen a zacskón vidultunk a legtöbbet.

Állaga: A mekis burgonya ikertestvére ránézésre és tapintásra is. Kicsit talán halványabb, de ebben is ott vannak a hosszú szálak, és kevesebbnek tűnik a sókristály. Kívül ropogós, belül krémes.

Íz, illat és utóíz: Halvány avas olajszag, amit az is igazol.

Kihűlve: Elmúlik az avas szag, az íz nem. Nyúlósabb, mint frissen, kelttészta-jellegű utóízzel.

Forrás: Táfelspicc

KFC - normál sült burgonya
ár: 440 forint
egy adag: 70 g
ebben a sótartalom: 0,1 g
transzzsírok egy adagban: 0,1 g
Fontos megjegyezni, hogy látványosan kevesebb ebben a só (ötödannyi), mint a többiben, cserébe adnak hozzá egy kis tasakkal, ha valaki nem tudna agyonsózott ételek nélkül élni.

Ezeket mondták róla az olvasók

"Túl vaskosak a krumplihasábok."

"Nem jó, mert krumpliíze van. A többi gyorsétteremben jók a krumplik, mert nincs krumpliízük."

"Sokáig nem szerettem a KFC krumpliját, mert halvány volt, és legtöbbször töppedt, de úgy tűnik, javul. A múltkor meglepően jó, igaz, kicsit túlsózott, sült krumplit kaptam."

"A KFC-ben a krumpli csak egy szükségtelen adalék, tulajdonképpen mindegy is, hogy milyen, mert oda csirkét enni megyünk. Nem is emlékszem rá, hogy milyen. Te igen?"

Szerintünk

Csomagolása: Olyan, mintha a régi, újságpapírba csomagolt sült krumplikat szeretné idézni - többféle betűtípus, halványodó, szemcsés betűk. De miért van BIG FRIES felirat a kicsi krumpli zacskóján?

Állaga: Rövidebb, vaskosabb krumpliszeletek, mint a másik két láncban. Ujjongva üdvözöljük a külön tasakocskában hozzá járó sót. Egyikünk megörül annak is, hogy a KFC-re régen jellemző sápadtság eltűnt, itt-ott még pirulnak is a szeletek.

Íz, illat és utóíz: Alig sós, ropogós, belül krémes, semmi mellékíz, halvány olajszag, de nem a bántó, használtolaj-jelleg. Beleivódik ugyan a ruhákba, de még sincs a kényszer, hogy a kabáttól a bugyiig mindent azonnal a mosógépbe dobjunk.

Kihűlve: Kihűlt, megszáradt krumplipüréíz. Belül ez marad a legkrémesebb, talán a vastagabb hasábok miatt.

Akkor melyik is?

Ha nagyon muszáj lenne választani, és abból indulunk ki, hogy csak sült burgonyáért is járunk gyorsétterembe - nem, nem járunk -, akkor a KFC-t választanánk. Mert tényleg ennek van a legburgonyásabb íze az összes közül, mert külön adják hozzá a sót, és mert kihűlve is ez a legelviselhetőbb.
A gyorséttermeket már másban is versenyeztettük, a dizájnburgerek tesztjét itt olvashatja.

Mi a krumpli és honnan van a rósejbni?

Mára a burgonya, a gabonaféléket leszámítva, a legfontosabb termesztett növénnyé nőtte ki magát Európában - és Magyarországon is -, több ezer fajtája ismert. Az egyik legalapvetőbb zöldség, amelyet még a szesziparban (a finomszeszgyártás alapanyaga, és ne feledkezzünk meg egyes vodkákról!) és a keményítőgyártásban (köszönhetően a burgonya keményítőtartalmának) is felhasználnak. Egy magyar ember évente átlagosan 50 kg burgonyát eszik meg. Ha nem a fagyasztott krumplit sütjük ki bő zsiradékban, még egészséges is, mivel szénhidrát- és keményítőtartalma mellett C-, B1-, B2-, B6- és A-vitamint is tartalmaz, és magas a káliumtartalma, ami a szervezet folyadékháztartásának szabályozásában játszik szerepet. (Krumplitörténet, osztályozás és a többi bővebben itt.)

Az Egyesült Államok lakosai szeretnek minden a magukénak tudni, így a sült krumplit (angolul french fries, tehát francia sült) is. A sült krumplit is a hamburger egyik feltételezett szülőatyjának tulajdonítják, és az első hallásra ellentmondó elnevezésre is van magyarázatuk. A legenda szerint a Texas állambeli Athensben lakó Fletch 'Old Dave' Davis újításának köszönhetjük a szendvicset, barátjának pedig a burgonyát. Davis az 1904-es St. Louis-i Világkiállításon árulta darált húsos kenyereit, és Paris megyei (szintén Texas) barátja tanácsára sült krumplit adott mellé. Állítólag egy, a kiállításról tudósító riporter félreértette a barát származási helyét, azt hitte, a franciaországi Párizsban él, ezért lett a krumpli végül french fries néven ismertté.

De mitől jó a jó sült burgonya?

Szinte már közhelynek számít, hogy akkor jó, ha ropogós. És még? Ha omlik belül, illatos és friss. A jó sült burgonya tehát még gőzölög, mert azonnal a tálalás előtt került ki a sütőből vagy zsiradékból. Nem mindegy, hogy milyen krumpliból készül - a főzésre, salátába és sütésre alkalmas burgonyákról és azok felismerhetőségéről itt olvashat bővebben -, a csomagoláson a C-t keressük, a C-s krumplik ugyanis szétfövő, lisztes húsú, inkább sütéshez ajánlott burgonyák, éppen a hasábhoz vagy burgonyás tésztákhoz alkalmasak. Szintén közhely, de mivel látványelemről is szó van, fontos, hogy a hibátlan vagy minden színeződéstől, csomótól megtisztított burgonya a jó alap. Míg a levesben könnyebben eltűnik a krumpli hibája, egy szalmakrumplinál otrombán virít a sárga burgonyahúson egy fekete folt. A sókérdés is megosztó, van, aki agyonsózva szereti, van, aki éppen hogy meghintve, adja magát, hogy mindenkire bízzuk rá a sózást. És nem mindegy az sem, hogy milyen zsiradékban sül.

Itt megmutatjuk, hogyan készül a tökéletes sült burgonya, Heston Blumenthal receptje alapján.