Vágólapra másolva!
Hideg van, kellene valami forrót inni, de nem bírjuk, vagy nem szeretjük a kávét, sem a teát. Íme, öt gyógytea, amelyeket összedobhatunk a konyhában megtalálható fűszernövényekből. 
Vágólapra másolva!

A téli hidegben forró italokat szoktunk kívánni, ami tökéletesen érthető. Ha viszont a szokásos kávé vagy fekete tea helyett szeretnénk valami alkoholmentest, ami nem forralt bor, nincs könnyű dolgunk: a legtöbb gyógytea ízét nem mindenki szereti. Szerencsére a konyhában található fűszernövények egy része is kitűnően működik gyógyteaként, és akinek egy fűszer íze bejön, nem lesz problémája a teával sem. A fűszernövényeket nyugodtan le lehet forrázni lobogó vízzel, aromáik jól tűrik a durva bánásmódot.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Gyömbér
Az egyik leghatásosabb gyomorpanaszok, hányinger, émelygés kezelésére. Görcsoldó hatása miatt menstruációs fájdalmakra is ajánlják. A gyömbértea ezenfelül a vércukor szabályozásában is segítség lehet. Az egyik legjobb ízű gyógytea, csípős, friss, átmelegít, ezért átfázva is rendkívül hasznos segítség lehet. Fűszerboltokban lehet kapni porítva is, teát abból, vagy reszelt gyömbérből készíthetnek, a mennyiséget ízlés szerint állapítsák meg, 1 evőkanál/1/2 l víz jó kiindulási alap. Édesítve nagyon finom, de kissé émelyítő lesz.
Áztatási idő: 15 perc

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Fahéj
Segíti az emésztést, kitűnő gomba- és vírusölő hatású fűszer, ezen felül már igen kis mennyiségben fájdalomcsillapító hatású. A húgyúti fertőzésekért felelős E. coli baktériumot például 99%-ban kiirtja. Egy tanulmány szerint ráadásul a kettes típusú cukorbetegségben segíthet a cukor hatékonyabb anyagcseréjében, mivel már igen kis mennyiség csökkenti az inzulinrezisztenciát.
Áztatási idő: 5 perc (az őrölt fahéj helyett használjunk egész fahéjat, 2 dl vízhez egy hüvelykujjnyi darabot)

Zsálya
Gyógynövényként éppen olyan elterjedt, mint fűszerként: az ókori Egyiptomban termékenységet fokozó hatása miatt fogyasztották, később (i. sz. 1. század) a görögök vérzést csillapítottak és fekélyeket tisztítottak vele. Külsőleg, borogatás formájában ficamokra szokás használni, belsőleg torokfájásra, hurutos köhögésre. Gyulladáscsökkentő, nyugtató és memóriajavító hatása is ismert, a friss leveleket egész évben be lehet szerezni akár hipermarketekben is, cserepes formában. 2 dl vízhez elég 2 db enyhén összetört levél.
Áztatási idő: 15 perc

Kakukkfű
Az ókori Rómában melankóliát kezeltek az alkoholba áztatott kakukkfűvel. Illóolajokban kifejezetten gazdag növény, illóolaja erős baktériumölő hatással bír. A kakukkfűtea kiváló szájöblögetésre, és a szájüreg fertőtlenítésére. Az illóolaj hörgőnyugtató, köhögéscsillapító és erős köptető hatású (a patikában recept nélkül kapható Elixirium thymi compositum is kakukkfű alkoholos oldatából készül), megfázáskor tehát a kakukkfűtea ugyanolyan jó, mint a hársfa vagy a zsálya. Felhasználása, mint a zsálya.
Áztatási idő: 15 perc.

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Rozmaring
Kifejezetten igénytelen növény, aminek köszönhetően mindenhol elterjedt. Fűszerként leginkább az olasz konyhából ismerhetjük, gyógynövényként főképp a benne megtalálható rozmaringsav-tartalma miatt szeretik, amely antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális. Teába a leveleit főzik, akár frissen, akár szárítva, gombaölő hatása miatt különösen szeretik candida elleni teaként fogyasztani, és ezt is tarthatják otthon cserépben, mindent bír, és erős aromái miatt 2 dl teához elég egy kisujjnyi ágat leszakítani.
Áztatási idő: 15 perc

Itt ne feledkezzünk meg a rozmaringos mézről sem!

A gyógyteák elkészítése hosszabb időt vesz időbe, mint a szupergyors zöld tea és a darjeeling (2-3 perc) vagy a fekete tea (3 -5 perc) elkészítése. A gyógynövényeket általában hosszabb ideig kell áztatni, még akkor is, ha konyhai fűszereket használunk: a legtöbb növénynek 15-20 percre van szüksége.