Reform desszertek, bármit is jelentsen ez

Varga Gábor Reform desszertek könyv
Varga Gábor Reform desszertek könyv
Vágólapra másolva!
Varga Gábor legújabb könyve elsősorban azoknak segít, akik liszt-, tej- és más érzékenységben szenvednek, de ahogyan a cím is mutatja, alapvetően az egészségtudatos életmód került középpontba. Könyvkritika.
Vágólapra másolva!

Varga Gábor cukrász ügyesen találja meg a magyar cukrászkönyvek piaci rését, ezt már előző könyvvel (Desszert szerelem) is bizonyította, ami egy használható receptekkel teli, modern süteményeskönyv.

Új könyvében a glutén-, laktóz-, kazein-, tojásérzékenység, a földimogyoróallergia vagy például a vegetarianizmus adják a kiindulási pontokat.

Varga Gábor könyve Forrás: Táfelspicc

A felsorolt betegségekben, érzékenységben, intoleranciában szenvedőknek nagy segítség ez a könyv, mivel eleve nehéz átállni a mentes étkezésre, a süteménykészítés pedig még ezen belül is nehezített pálya a megszokott liszt-, tojás- és tejtermékalapú édességek miatt.

Bevezetés

Tartalomjegyzék Forrás: Táfelspicc

Az eligazodást megkönnyíti, hogy a könyv elején található tartalomjegyzékben kis piktogramok jelzik, hogy melyik recept mitől mentes, így az könnyedén áttekinthető.

A bevezető után egy kétoldalas leírást találunk az egyes érzékenységekről, amit viszont elkapkodtak.

Nagyon színes minden Forrás: Táfelspicc

Az elején még van lendület, a glutén- és a laktózérzékenységet szépen kifejti, semmi sallang, csupa hasznos információ, a második oldalra érve viszont lerövidültek, felületessé váltak a leírások. A könyv értelmének - az ételérzékenységek - leírása belefér két oldalba, ahogy az alternatív alapanyagok felsorolása is felületes.

Nekünk úgy tűnik mintha a könyv (amúgy szép) dizájnjába akartak volna beleférni az alapok ilyen mértékű elhanyagolásával, pedig nem rontott volna a felépítésen, ha részletesebb a könyv alapját adó tartalom, pláne mert a könyv receptjei azt sugallják, ez kezdőknek való.

Az öncélú külcsín a képeket elnézegetve is uralkodik a könyvben, a képek természetellenesen túlszaturáltak. Annyira, hogy az olvasót kissé megtéveszthetik, amikor a végeredményre nézve keres támpontot a képeken, mert ezek inkább dekorációk, mint illusztrációk.

Milyenek a receptek?

Ilyenek a hasznos, keretes leírások Forrás: Táfelspicc

A tartalomjegyzéket abc-sorrendben követik a receptek, könnyű közöttük eligazodni. A leírások mellett nincsenek már ott a piktogramok, viszont keretes mezőben feltünteti, hogy az édességek milyen diétában fogyaszthatóak, valamint mindegyik alján Jármai Dorka dietetikus által készített táblázatból tájékozódhatunk a sütemények szénhidrát, fehérje vagy például energiatartalmáról a receptben szereplő mennyiségekre kiszámolva.

Ugyanott megtaláljuk ezeket az értékeket formára, adagra, szeletre stb.-re is, de ezek szerintünk a matematika világában értelmezhetetlen fogalmak, ezért próbáltuk figyelmen kívül hagyni.

Szuper mentes sütemény Forrás: Táfelspicc

A receptekben könnyen elkészíthető sütemények, édességek találhatók az olyan alapvető, faék egyszerűségűektől, mint a turmixok, az ayrán vagy a házi banáncsipsz, az összetettebb gyümölcsszorbékig, gluténmentes palacsintákig, gyümölcskenyerekig, sütés nélküli brownie-ig és gyönyörű tortácskákig, öntetekig, szószokig. Aminek különösen megörültünk, az viszont a gluténmentes kenyérrecept.

A leírásoknál jótanácsokat is találunk: mindig, de tényleg mindig nézzük meg, mit vásárolunk, az alapvetően gluténmentes kukoricalisztet is csekkoljuk le, hogy biztosan ne szaladjunk bele gluténnal érintkezett termékbe.

Fázisfotókkal is segít Forrás: Táfelspicc

Vannak viszont fekete lyukak a receptek között, amelyek olvasásánál csak egy kérdés merült fel: miért? Miért van itt bagel-recept, ha az csak attól lesz dió- és olajos magoktól mentes (mástól nem mentes a bagel, vagy ha igen, az nem bagel), ha azokat kihagyjuk belőle? Miért hívunk hamis rizskochnak egy túrófelfújtat? Miért nem készült egyszerűen rizs- vagy mandulatejjel? Ezek a receptek fölösleges töltelékeknek tűnnek, hiányzik belőlük az ötlet.

Ugyanígy zavaró pár alapanyag a receptek között, nem értjük, hogy mi az az egész könyvet végigkisérő biocukor, és miért csak a cukor bio? A málna akkor ne legyen bio? Miért pont a cukor bio? Pont ebben az egészségtudatos, és minden receptnék kihangsúlyozott egészségfenntartó vonulatba a cukornak talán nem a biosága, hanem a finomítatlansága kerülhetne előtérbe.

Hiányoljuk az egyszavas okosságokat is, például a mandulás-diós müzlinél jó lenne pár sor arról, hogy a különböző karakterű növényi tejek közül melyik illik hozzá a legjobban (szerintünk a kókusz nagy király lenne hozzá, szójával borzalom), ha már tehéntejfehérje-allergia, és laktózintolerancia esetére is ajánlott recept, de egy szó nem esik arról, ugyan mivel öntse fel az allergiás, hiszen ugye tejjel szoktuk. Tehéntejjel.

Alapvetően jó kezdeményezés ez a kiadás, rengeteg jó tanács, ötlet és jól használható recept van benne, de végigolvasva az egész azt az érzést kelti, hogy kissé felületes, elkapkodott, nagyon gyorsan fel akartak ülni vele egy divatos, borzalmasan színes vonatra.

Akiknek ajánljuk: Akik nagyon kezdők még a mentes desszertek elkészítése terén, és megbízhatóan működő receptekre van szükségük.