Soványnak lenni sem mindig jó

Soványság, anorexia
Vágólapra másolva!
Genetika, nem megfelelő életmód, különböző testi és lelki eredetű betegségek is közrejátszhatnak abban, ha valaki nagyon sovány. Ha pedig egy sovány ember boldogtalan ebben az állapotban, nehéz dolga van, meghízni ugyanis nem mindenkinek könnyű.
Vágólapra másolva!

Aki fogyókúrázott már görcsösen, álmodozott lapos hasról, az mindig irigykedik arra, akinek az a legnagyobb gondja a testével, hogy nincs rajta elég zsír. Pedig nagyon soványnak lenni legalább akkora szívás, mint begombolhatatlan gatyával szerencsétlenkedni reggel a tükör előtt. Persze most nem arra gondolunk, aki egyszerűen sokat pörög, gyors az anyagcseréje, és bár sovány, fitt, vidám és van kedve a szexhez, azokkal semmi gond, ők egyszerűen csak mázlisták. Azokról beszélünk, akik fáradékonyak, gyengék, akik nem tudnak hízni, pedig szeretnének, akik orvosi értelemben kórosan soványnak, alultápláltak minősülnek, akiknél a súlybeli mínusz eléri a 15 százalékot, a testtömegindexük 18,5 (mások szerint 18) alatt van.

Forrás: YouTube / Walt Disney

Van, aki nem tud hízni

De vajon tényleg van olyan, aki nem tud meghízni? Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ha hosszú távon, kitartóan zabálunk, akkor bizony kövérek leszünk, mindegy, milyen a génjeinkbe vésett alkatunk. Úgy tűnik, a kép azért árnyaltabb ennél.

1967-ben egy amerikai kutató, Ethan Sims a vermonti állami börtön lakóin kísérletezett, akiknek hat hónap alatt kellett volna magukra pakolni a testsúlyuk negyedét. Az egész életükben sovány rabok elég motiváltak lehettek a feladatra, a börtönigazgató ugyanis korábbi szabadulást ajánlott a súlyfeleslegért cserébe. Étellel bőven el voltak látva, akadt, aki napi 10 ezer kalóriával küzdött meg, de még így sem sikerült mindenkinek a feladat, akinek meg mégis, az a kísérlet után néhány hónap alatt visszanyerte az eredeti testsúlyát. Azóta több hasonló kísérlet is született, ugyanezzel az eredménnyel.

Úgy látszik tehát, hogy meghízni még a fogyásnál is keményebb, hiszen míg olyan ember nem létezik, aki a hosszas kalóriadeficit ellenére se fogyna le, addig a hízás bizonyos embereknél csak átmeneti. A jelenségre több magyarázat is született, persze a legtöbb genetikai alapú. Van, aki az éhségérzet kifejeződésére ható gént emlegeti, mások szerint pedig a szervezetnek van egy meghatározott stabilizációs pontja, egy ideális testsúlya, amit minden erejével igyekszik fenntartani.

Hiába lenne jó tehát azt hinni a soványságára büszke, éjjelente tojásos nokedlit kanalazó, pálinkázó húszévesről, hogy majd 30 felett lelohad a vigyor az arcáról, ez nem feltétlenül lesz így. Van, akinek könnyű soványnak lenni, és boldog is ebben az állapotban. Mások viszont szenvednek.

A kóros soványság lehetséges okai

Ha átlépünk a genetikai meghatározottságon, a legegyszerűbb eset az, amikor semmilyen lelki vagy szervi háttere nincs a soványságnak. Ilyenkor az ember egyszerűen nem eszik eleget, nem megfelelő koszton él (salátán és spenóton nem lehet meghízni), ehhez képest pedig túl sokat mozog és túl keveset alszik, ráadásul régóta. Jó régóta. Gyakran kórosan sovány az is, aki stimulánsokat tartalmazó gyógyszereket szed, depressziós vagy folyamatosan intenzív stressznek van kitéve, de ezekben a helyzetekben szintén a kalóriadeficit a probléma forrása. Vagy ott vannak az anorexiások.

Bonyolultabb, amikor a soványság hátterében fizikai eredetű betegség áll. Ott vannak rögtön az ételallergiák (például a cöliákia), a gyulladásos bélbetegségek vagy a féregfertőzések, amik felszívódási zavarokat okozhatnak, azaz hiába eszik az ember, mégsem marad elég hasznos tápanyag a szervezetében. Kóros soványsággal járhat a tiroxin nevű pajzsmirigyhormon túltermelődése, a mellékvesekéreg működési zavara, bizonyos rákos megbetegedések, krónikus fertőzések, szív-, vese-, máj- vagy hasnyálmirigy-betegség is.

Miért rossz nagyon soványnak lenni?

Ahogy a tartós túlsúlyhoz, úgy a kóros soványsághoz is társulnak egészségügyi problémák. A kóros soványság gyakran jelent alultápláltságot, azaz bizonyos tápanyagok hiányát. Az ásványi anyagok és a vitaminok hiánya csontritkuláshoz vezethet, a körmök gyakran töredezettek, a haj hullani kezd, vízhiány miatt a bőr száraz, berepedezett. A immunrendszer gyengébb, kevésbé tudja megvédeni a szervezetet, így a kórosan sovány gyakrabban szenved különböző fertőzésektől. Az állapot sok esetben összefügghet szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, cukorbetegséggel, meddőséggel. Érdekes, hogy a kutatások szerint a kórosan sovány férfiak halálozási aránya nagyobb, mint normál testsúlyú társaiké, míg a nőknél nem mutatható ki ilyen összefüggés.

Soványnak lenni tehát sokszor egyszerűen a genetikán és a kevesebb kalórián múlik, de amikor a soványság kellemetlen érzésekkel, fizikai diszkomforttal jár, érdemes orvosi segítséget kérni.