Japánban is hamisítják az élelmiszereket

gyotaku, halnyomat
Vágólapra másolva!
Hatalmas botrány tört ki Japánban, amikor kiderült, hogy nagy presztízsű éttermek olcsóbb alapanyagokkal dolgoztak, de azt olyan áron adták el, mintha a legmagasabb minőségű lenne. 
Vágólapra másolva!

Exkluzív áruházláncok és Michelin csillagos éttermek is érintettek abban a japán egészét lázban tartó legújabb nagy botrányban.

Az egyek szerint esetleges és véletlenszerű, mások szerint akár évek óta tartó csalássorozat lényegében egyszerű alapanyaghamisítás: az éttermek és a boltok alacsonyabb minőségű rákot és marhahúst adtak el a legdrágább húsok helyett. Például a kizárólag a Tokiói öbölben halászható, ritka shiba garnélarákot olcsó indiai importtal helyettesítették, vagy wagyu marha helyett ausztrál importot tettek a vendég asztalára - de az áraknál természetesen a jóval drágább wagyuval számoltak.

Wagyuhús Forrás: AFP

A japán fogyasztóvédelem azonnali lépéseket igért, és a legszigorúbb fellépést azok ellen, akik az ország gasztronómiájéának jójírét veszélyeztetik. A Hankyu Hanshin Hotels lánc egykori igazgatóját például már nyilvánosan megszégyenítették és lemondásra kényszerítették, amikor az elismerte, hogy 2009-ben, Obama náluk tett látogatésakor nem a legkiválóbb minőségű alapanyagokból dolgoztak.