Bikapéniszből készült jutalomfalattól híznak a kutyák

Kutya, jutalomfalat.
Vágólapra másolva!
A kistestű kutyák számára túl sok kalóriát jelentenek a jutalomfalatok, ráadásul egyharmaduk baktériumokkal fertőzött, ami a gazdákra is veszélyes lehet. 
Vágólapra másolva!

Nemcsak az embereknek, a kutyáknak sem tesz jót, ha túl sokat nassolnak. Ráadásul náluk a rendes koszton felül adott jutalomfalat komolyan hozzájárul az elhízáshoz.

Kutya, jutalomfalat. Forrás: Flickr/Don DeBold

Huszonhat, nyersen szárított bikapéniszből készült jutalomfalat mintát vizsgált meg egy kanadai kutatócsoport, és arra jutottak, hogy egy átlagos, kb. 15 centiméter hosszúságú rágcsa 88 kalóriát tartalmaz, ami egy kistestű (5 kg) kutya napi kalóriaszükségletének harmada.

Mivel jelenleg sok országban egyáltalán nem szükséges az állateledeleken feltüntetni az energiatartalmat, a gazdáknak egyáltalán nincs könnyű dolga, és különösen óvatosan kell bánniuk ezekkel a csemegékkel - mondja Dr. Lisa Freeman, a Tuftsi állatorvosi egyetem dietetikus professzora. A jutalomfalatok másik problémája a kifejezetten magas arányban előforduló baktériumfertőzöttség volt. A huszonhat, különböző márkájú falatból hétben E. Coli, egyben antibiotikumrezisztens Stapphylococcus, egyben pedig Clostridium difficile volt. Emiatt a gazdáknak mindig kezet kéne mosniuk, ha ilyenhez nyúlnak.

A kutyák helyes etetéséről és jutalomfalatokról készült korábbi cikkeinket a linkeken olvashatja.