Korhatáros lehet az energiaital

energiaitalok minősítése, bomba, Energiaitalok és energiaitalnak nem minősülő szénsavas üdítőitalok egy budapesti élelmiszeráruház polcán
Vágólapra másolva!
Kemény idők jöhetnek az energiaital-szegmensre, ha a három, cigarettaháborúban kiérdemesült veterán rászáll a gyártókra és a fogyasztókra.  
Vágólapra másolva!
Energiaitalok és energiaitalnak nem minősülő szénsavas üdítőitalok egy budapesti élelmiszeráruház polcán Fotó: Magócsi Márton [origo]

Komoly veszteségeket szenvedhetnek az energiaitalokat gyártók és a rendszeres fogyasztók egyaránt, három demokrata szenátor – Richard J. Durbin, Edward J. Markey, Richard Blumenthal – ugyanis a napokban meghallgatást tartott, majd arra kérte az Egyesült Államok Étel és Gyógyszerbiztonsági Ügynökségét arra kérte, hogy szigorúan vizsgálja ki az energiaitalok biztonságosságát.

Ami az egész történetet érdekessé teszi, hogy a három szóban forgó képviselő annak idején elévülhetetlen érdemeket szerzett a cigaretta elleni háborúban is: javarészt nekik köszönhető, hogy ma nem lehet a repülőkön dohányozni, nem szabad cigarettát reklámozni semmilyen formában. Mint ahogyan az is, hogy a képviselők indította perekben a dohánygyárakat komoly kártérítési összegekre kötelezte a bíróság.

Most azt szeretnék elérni, hogy korlátozzák a kiskorúak hozzáférését az energiaitalokhoz, az iskolák figyelmeztessék a gyerekeket az energiaital veszélyeire, illetve, hogy ezeket az italokat is korlátozottan, vagy egyáltalán ne lehessen hirdetni. Tisztában vannak vele, hogy korántsem olyan nagy a veszély, mint a cigaretta esetében, de fontosnak tartják a kiskorúakat megvédeni az esetleges bajoktól.

A képviselők aggodalma még akár jogos is lehet: 2007 és 2011 között az energiaitalok miatti egészségügyi problémák megduplázódtak: 2011-ben 21 000 beteg kereste föl a sürgősségi ellátást valamilyen energiaitallal kapcsolatos baj miatt, és ebből 1500 12-17 éves volt.