Tea nélkül maradhatunk a gorkha szeparatisták miatt

Hanami teaház, kungfu készlet
Vágólapra másolva!
A dardzsilingi teaexport és a teafogyasztók komoly veszteségeket szenvedhetnek, ha nem rendeződik az indiai kormány és a gorkha szeparatisták vitája. 
Vágólapra másolva!
Forrás: AFP

Felkavarta a dardzsilingi állóvizet az indiai kormány bejelentése, hogy úgy hoznának létre új államot Andra Padesh állam területén, hogy figyelmen kívül hagyják az ott élő gorkha kisebbség követeléseit - írja a Telegraph. A Gorkha Janmukti Morcha (GJM) nevű szeparatista csoport minden dardzsilingi tea exportjának és szállításának szüneteltetését helyezte kilátásba abban az esetben, ha az indiai kormány nem tárgyal velük autonóm Gorkha állam létrehozásáról.

A kereskedelmi embargó komoly csapást jelentene a tartomány gazdaságára, mivel a minőségi dardzsilingi teák az egyik legdrágábbak a piacon, némelyik kilónkénti százharminc fontos áron (kb. 45 000 forint) cserél gazdát, amely a tartománynak évente húszmillió fontos bevételt jelent.

A fenyegetést a teaültetvények tulajdonosai szerint komolyan kell venni, szerintük a GJM rendelkezik olyan támogatottsággal, hogy beváltsa fenyegetését, ami beláthatatlan következményekkel járna, az idei termés megrohadása ugyanis károsítaná a következő évszak levelei is.