Megkóstolták az első műhúst

Mesterséges hús, laboratóriumban növesztett hús
Vágólapra másolva!
A Telegraph élő közvetítésén mindenki végignézhette, ahogy három valódi ember beleharapott Mark Post professzor saját készítésű Frankenburgerébe.
Vágólapra másolva!

Egy londoni sajtótájékoztatón Mark Post professzor -lényegében az alkotó- megkóstolta azt a hamburgert, ami öt év munkájába és 250 000 angol fontba kerülő húspogácsával készült.

A húst Richard McGown séf sütötte meg, elmondása alapján jó volt a hússal dolgozni és semmi látványos eltérést nem tapasztalt egy hagyományos módon készült alapanyaghoz képest.

A húspogácsa látványra nem különbözött az igazi hústól, bár szerintünk teljesen át volt sülve, ami eleve taszító. A professzor elmondta, a műhúsban nincs zsír, ami, ha belegondolunk, hogy egy tisztességes burgerben 30% zsiradék található, ez elég rossz kezdés még egy jó hús esetén is.

Josh Schonwald - a Taste of Tomorrow könyv szerzője- és Hanni Rutzler volt a másik két kóstoló a professzor mellett.

Rutzler vágott belőle először, aki puhább, szaftosabb állagot várt, ezért túl tömörnek ítélte, és hiányolta a sót és a borsot. Lelkesedést nem mutatott a kóstolás közben. A túl kemény állag és a zsír és az íz hiánya - a professzor ezen sokat fog dolgozni a jövőben, mármint az ízen- volt az általános problémájuk a hússal. Idézetek a kóstolóktól.:

"Húsra hasonlít jobban, mint egy szójára, de nem érzem intenzíven a húsízt."

"Kívül ropog, de inkább keksz-szerűen, nem ahogy a megpirított hús."

"Olyan, mint egy húsból készült piskóta."

Jó lett volna egy politikailag kevésbé korrekt kóstoló személy is, mert túl sok hümmögés és megfelelő szavak keresése volt jellemző, pedig az ízlelés nem ilyen. Az sokkal érzelemgazdagabb folyamat, és a tesztelők nagyon óvatos körülírása alapján (kemény, száraz és ízetlen) ez a burger egyszerűen nem volt jó.

Az első műhúsburgerről a linken található cikkben olvashat.

A BBC újságírója, Pallab Ghosh élőben tweetelte az eseményt.