Komoly hiányosságok az élelmiszer-biztonságban

élelmiszerlánc, élelmiszer-biztonság, adalékanyagok illusztráció
Vágólapra másolva!
Nagyon sok legálisan használható adalékanyagról nincs elegendő és megnyugtató kutatási eredmény, állítják egy szerdán publikált toxikológiai tanulmány szerzői.
Vágólapra másolva!

A Reproductive Toxicology című folyóiratban jelent meg az a tanulmány, amely az amerikai élelmiszer-biztonsági rendszer komoly problémáira és rendszerszintű összeférhetetlenségeire mutat rá. A szerzők (Tom Neltner és kollégái) egyebek mellett arra mutattak rá, hogy az élelmiszerekhez legálisan hozzáadható adalékanyagok nagy részének biztonságosságát nem garantálja kellő mennyiségű tudományos adat.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA) által GRAS (Generally Recognized As Safe, azaz alapvetően biztonságosnak ismert) minősítést kapó anyagok kétharmadának nincs a nagy nyilvánosság számára is hozzáférhető vizsgálati anyaga.

Neltnerék a jelenleg az élelmiszerekhez felhasználható adalékok listáját összevetették a rendelkezésre álló kutatási anyaggal, és azt találták, hogy az adalékanyagok 80 százalékánál teljesen hiányzik a biztonságos mennyiség megjelölése. Ráadásul ezeknek a kétharmada úgy kapott GRAS minősítést, hogy a tanúsítvány kiadását megelőzően semmiféle állatkísérlet nem folyt.

Claire Kruger toxikológus, bár elismerte, hogy a tanulmánynak vannak legitim felvetései, hangsúlyozta, hogy a szerzők adósok maradnak annak bizonyításával, hogy ezek az anyagok valóban károsak lennének, továbbá hibát követnek el akkor, amikor minden adalékanyagot egy kalap alá vesznek, és azt gondolják, hogy ugyanolyan kutatásokat kellene végezni mindegyik kapcsán.

A lényeg, mindenhol kerüljék el az adalékanyagokkal telepakolt élelmiszereket - az a biztos.