Paprikaeltevés kicsit máshogy

paprika
Vágólapra másolva!
Bár ecetes almapaprikának is szeretjük, a paprikáknak jól állnak már tartósítási módszerek is. Paprikák édesen és sósan, de mindegyik üvegben.
Vágólapra másolva!
Forrás: Táfelspicc

Így kezdjék

Ahhoz, hogy a paprikákat az alábbi receptek szerint feldolgozzuk, meg kell őket hámozni. Hámozni muszáj - klasszikus savanyúságba nem - mert a krémes húst borító emészthetetlen paprikafólia tönkreteszi az élményt, gyomrot, epét. Az alábbi recepteket akár bogyiszlóiból is készíthetik, mi édesből álltunk neki. A tévépaprika viszont karakter híján nem erre való, hanem tölteni. Pucolási útmutató itt.

Krém, csatni, töltés

A sült paprika édes, füstös, karakteres köret önmagában is - olajjal meglocsolva, de fűszerekkel és a megfelelő zöldségekkel télre is elrakható. Cukortartalma miatt készülhet belőle lekvár vagy rozmaringgal, fokhagymával és szegfűszeggel elrakott paprikasaláta.

Szabadtűzi sütéséhez itt talál tippeket.

A sült paprika egyik legjobb kiegészítője a padlizsán, mindkettőhöz jól illik a füstös, szenes íz, ha pedig egy kis hagymával és paradicsommal összeturmixoljuk, kész is az egyik legjobb dolog, ami nyáron történhet a zöldségekkel, a zakuszka, vagy testvére az ajvár, amelyek szintén remekül tartósíthatók. Recept a linken és a cikk végén. Ehhez hasonló a csilis-paradicsomos csatni, ami feldobja a főtt és sült húsokat, főleg télen, amikor egy kis zöldségízre vágyunk.

Paprikacsatni Forrás: Táfelspicc

A paprika (főleg a sült kápia) édessége miatt nagyon jól viszi a sós ízt, ezért olyan népszerű fetával megtöltve. A sajt átveszi a paprika és az olívaolaj aromáját, amit ízesíthetnek fűszerekkel, hagymával, fokhagymával. Érdemes eleve cseresznyepaprikát választani a töltéshez, hogy egy kis ereje is legyen. Sőt, a cserkó elbírja a diós-fokhagymás tölteléket is. Vagy eltehetjük mézzel és fetával. Mi a cserkótermést eléggé várjuk, az a helyzet.

Paprika fetával Forrás: Táfelspicc

Amihez nem hámozunk

A csilis likőr a téli hidegre gondolva igen jó választás. Lehet főszereplő, vagy kísérhet gyümölcsöket (főleg ribizlit), ez a likőr viszont nemcsak kortyolgatásra, hanem édességekhez is remekül használható, elsősorban csokoládés változatokba.

De elrakhatják olajban is, és akkor kapják a csilis olajat, ami aglio, olio, peperoncino készítéséhez jó kiegészítő. Vagy csak tunkolni.