Az angoloknak nem elég a szuper menza

gyerekmenük a hazai éttermekben, illusztráció
Vágólapra másolva!
Jamie Oliver 2005-ben indított kampánya az iskolai közétkeztetés javítására napjainkra beérkezni látszik, az angol menzákon felszolgált ételek szinvonala drámaian növekedett. Ezért tovább lépnek, és egy új program keretein belül megtanítják főzni és kertészkedni a gyerekeket.
Vágólapra másolva!

School Food Plan címen olvasható az angol oktatási miniszter támogatásával készült tanulmány, amelynek rögtön a legelején összefoglalják a szerzők -Henry Dimbleby és John Vincent- a lényeget, hogy az élelmiszereink alapanyagának termesztése, megfőzése és a helyes táplálkozás öröme milyen fontos, hiszen ez, és ennek megtanulása szorosan összefügg a gyermekek teljesítményével és egy nép egészségével.

Forrás: AFP

A főzés már most is az alsó tagozatos általános iskolai tanrend része, de az SFP egészen 14 éves korig biztosítaná a főzésórákat a tanulóknak, megtanítaná nekik, honnan és hogyan kerülnek az alapanyagok az asztalra, mindezt iskolai kertészeteken és az ezekhez kapcsolódó minifarmokon keresztül, a szülők bevonásával tenné.

A Guardian SFP-ről írt cikkében megismerhetjük Janet Parkinsont, a York közeli Howarth igazgatónőjét, aki a táplálkozást, és a növénytermesztést állította iskolájának központi témájává. Itt a gyerekek a főzésórákon nem cuki sütiket sütnek, hanem kuszkuszt és zöldségkebapot, és ezek a tevékenységek bevonzottak más tudományágakat is. A szokatlannak hangzó ötlet bejött, a szülők is bevonódtak a gyerekek tevékenységébe és az tanulók teljesítménye látványosan megnövekedett. (3 év alatt a SAT értékelési rendszerében az alsó 5%-ból a felső ötbe kerültek)

A School Food Plan weboldala egy gasztronómiára fogékony, étkezésére igényes olvasó számára maga a Nyilvánvaló Kapitány Paradicsom. Tanítsuk meg gyerekeinknek az iskolában, hogyan nő a répa és a nyuszi, hogyan kell olyan ételeket főzni, amelyektől szépek, egészségesek és erősek leszünk, mindezt együtt a családdal és a barátainkkal. Annyira egyszerű és magától értetődő az egész, hogy működnie kell, és nem csak egy szép új világban, ahol nincs csipsz, nincsenek tartósítószerek, készételek és antibiotikumot és gmo-szóját reggeliző csirkék, hanem akár 2013-ban is érdemes belefogni.

A program bevezetésére 140 millió fontot szánnak, ami a helytelen táplálkozás következtében kialakuló egészségügyi panaszok kezelésére költött összegek töredéke.

Viszont a Guardian cikk szerzője is rámutat arra, ami éttermi gyerekmenükről szóló riportunkból is kiderült, amíg a szülők nem állnak oda sütni-főzni a gyerekekkel, a központi és iskolai erőfeszítés kevés lesz.