Melegben egyen zöldségpürét!

zöldségpüré
Vágólapra másolva!
Csak a tűzhely mellett ne kelljen állni negyven fokban, jogos a kérés, de valamit néha mégis kell enni. Ilyenkor jönnek a főzés nélkül elkészíthető ételek, közöttük is a zöldségpüréket lehet a legkönnyebben beadni férfinak, kisgyereknek. És még egészséges is.
Vágólapra másolva!
Forrás: Táfelspicc

Hozzávalók

Zöldségek, amelyeket nyersen is fogyasztunk:

  • répa
  • zöldspárga
  • paprika
  • paradicsom
  • zöldborsó
  • zellerszár
  • zellergumó
  • karalábé
  • spenót
  • sóska

+ zsiradék, ami ebben az esetben olívaolaj, és bőséggel, hiszen a pürében a kakaót és a selymességet is ez fogja biztosítani. Fél kiló zöldségre bátran számoljanak 1-2 decit.

A cifrázás

Darálhatnak bele friss zöldfűszert, olajos magvakat (fél kiló zöldségre 10 dkg) és fűszerezhetik is bátran, a lényeg, ne melózzanak vele túl sokat, hiszen a lényeg vész el. Dobálják a turmixba az alapanyagokat, darálják össze és már mehet is kenyér, vagy ha éppen azt csinálják, mert bírják a meleget, a grillezett húsok mellé. Bébiétel, felnőtteknek.

Pár szuper párosítás:

  • Zöldborsó, olívaolaj, mentalevelek
  • Zöldspárga, olívaolaj, dió
  • Paradicsom, olívalolaj, bazsalikom
  • Hegyes erős, olívaolaj, alma
  • Répa, olívaolaj, curry, és/vagy gyömbér
  • Gazpacho (bár ez egy leves, de itt a helye)
  • Zöldborsó, olívaolaj, kókusz, csili, koriander
  • Spenót, olívaolaj, kókusz
  • Sóska, olívaolaj, citromfű, méz

Még több (rengeteg) recept hőségre itt.