Nem csak a gomba bolond

Vágólapra másolva!
Az évek óta medvehagymázó közönséget sokkolta a hír: bekövetkezett az, amit sose gondoltunk volna, valaki összetévesztette a medvehagymát a gyöngyvirág levelével, és belehalt. Mire figyeljünk erdőn-mezőn?
Vágólapra másolva!

A gombák egyes fajainak mérgező természete nemcsak a köztudatba és a mesekönyvekbe épült be, hanem közigazgatási szinten is elismert tudományos jelenség. A piacokon országosan, mindenki számára elérhető - nyitvatartási időben - az ingyenes gombabevizsgálás, bár mérgezések ettől függetlenül előfordulnak. Minden egyes pitypanglevélre ezt nem lehet kiterjeszteni, ezért az eszetlen szedés helyett célszerű ésszel kimenni az erdőbe.

Egy medvehagymalevél (jobbra) és egy mérgezo gyöngyviráglevél egymás mellett Fotó: [origo]

A medvehagyma és ellenségeink

A gyöngyvirágos tragédiához az idei időjárás is hozzátette a magáét, ugyanis normális esetben - tehát amikor van tavasz - a medvehagyma már felvirágzik, amikor a gyöngyvirág megjelenik (a fenti képen együtt láthatók a leveleik). "A kontyvirág sokkal általánosabb probléma a medvehagyma esetében, mert ez a növény szereti a megbolygatott, letaposott területeket - például ahol széttúrják a medvehagymást -, és ennek a levele is hasonlít a medvehagymára, de rendkívül kellemetlen, szúrós íze van" - mondta Németh Bia környezeti nevelő. A keveredés nem példa nélküli: Dénes Andrea botanikus látott már medvehagyma között értékesített kontyviráglevelet (a képen lent).

A medvehagyma biztos ismerete azért is fontos kérdés, mert ez a növény nemcsak némi odafigyeléssel könnyen beazonosítható levél, hanem feldolgozott élelmiszer formájában is forgalomba kerül. A legbiztosabb módszer a levele felismerésére az, hogy enyhén megdörzsölve erősen fokhagymaillatú.

Kontyvirág Forrás: Táfelspicc

Tanulni, tanulni, tanulni

A legnagyobb probléma, hogy az emberek teljesen elszakadtak a természettől, hiszen húsz éve még ismerték a gyöngyvirágot. Most viszont van egy divat, és már-már kényszer is, hogy minél több természetes eredetű élelmiszert fogyasszunk. Ráadásul a medvehagyma körül óriási a felhajtás néhány éve, mindenki meg szeretné kóstolni. Sok közösségfejlesztő programra van szükség, terepen kellene minden érdeklődőnek, gyűjtőnek tanulni a növényekről, én is így tanultam - mondta Németh Bia.

Biztos fajfelismerést kell tanulniuk azoknak, akiket ez érdekel, ahogy a gombászóknak is hasznosak az alapismeretek, többségük érdeklődik is. Ha valaki egyszer látta élőben ezeket a vadon termő, ehető növényeket, nem keveri össze őket. De nem könyvből kell tudást szerezni, sőt, csak egy könyvből, képből, rajzból felismerni és gyűjteni ehető növényeket nem szabad. "Mi itt Pécsen indítottunk gomba- és ehetővadnövény-tanfolyamot, de hasonlók - elsősorban gyógynövényvonalon - országosan indulnak rendszeresen. Ezeket érdemes elvégezni, ha valaki érdeklődik a téma iránt. Még hasznosak lehetnek például Budapest környékén a Galagonya túrák vagy a hasonló terepgyakorlatok, ahol élőben lehet megismerni ezeket a növényeket" - magyarázta Dénes Andrea.

Más rosszaságok

A szép sárga virágú boglárkafélék is okozhatnak galibát. A salátaboglárka (képünkön) nemcsak ehető, hanem magas C-vitamin-tartalmú, finom, egészséges növény. A baj csak az, hogy közeli rokona, a réti boglárka mérgező, hányást, hasmenést, görcsöket, bénulást okoz.

Ezeket a levelükről lehet felismerni. Az üde erdőkben élő salátaboglárka szinte kerek levelei ép szélűek, a főképp réteken élő boglárkáké szeldeltek. A salátaboglárka levelei kisebb-nagyobb területeken borítják az erdő alját, virágzáskor már nem ajánlott szedni. A virágról épphogy nem könnyű felismerni, a levelet is kell nézni - tudtuk meg Dénes Andreától.

Salátaboglárka Forrás: Táfelspicc

A másik baj, hogy a réti boglárka levelére hasonlít a szintén mérgező mocsári gólyahír is, de a salátaboglárka csak nagyon kora tavasszal, márciusban finom, csak akkor érdemes szedni, a gólyahír viszont később nő - nyugtatott meg Németh Bia.

Az ánizsos illatú, friss ízű zamatos turbolya remek salátanövény, most még szedhető is. Ezt is a medvehagymához hasonlóan erős illata alapján lehet felismerni, és megkülönböztetni a formára hasonló, de mérgező rokonától, a foltos büröktől.

Zamatos turbolya Forrás: Táfelspicc

Barátaink: a pitypang és a vadkomló

A pitypangból nemcsak koszorút lehet fonni, friss, zöld levelei tavasszal - pontosabban most - finomak salátába, sőt főzeléket is lehet belőle készíteni. Magas A-, D-, C- és B-vitamin-, vas-, mangán-, cink- és magnéziumtartalma van, már-már szupernövény. Közismert, könnyen felismerhető, ahogy a házi sörfőzéssel együtt egyre inkább népszerű vadkomló is az, amely csak nagyon gyakorlatlan szemek számára összetéveszthető más kúszónövényekkel.