Paté de campagne

pástétom
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 1 óra, bruttó 15 óra

Alapanyagok, a finomra darált elemek:

  • 1/4 kg csirkemáj
  • 4 gerezd szétnyomott fokhagyma
  • 2 db salottahagyma (egy kis fej vöröshagyma is megteszi)
  • 2 szál friss majoránnalevél, két szál friss kakukkfű
  • 1/2 kg sertéslapocka
  • 1/4 kg nyers sertés hátaszalonna

A májat egy kevés olajon jól átsütöm, és összedarálom a többi hozzávalóval, majd kézzel, óvatosan összedolgozom a következőkkel:

  • 1 dl konyak
  • 15 g só minden 1 kg alapanyagra
  • 1 csokor apróra vágott friss petrezselyem
  • 15 dkg kockákra vágott sonka
  • 15 dkg felkockázott sertés hátaszalonna (nyers, nem sózott, nem füstölt)
  • 10 dkg pisztácia egészben
  • 1/2 kg felkockázott sertéscomb

A kockák 1×1 centisek legyenek. Ajánlatos a pépből kivenni egy diónyit, serpenyőben megsütni, majd értékelni a sózást, fűszerezést, és igény szerint korrigálni. A formát hajszálvékonyra vágott szalonnaszeletekkel kell kibélelni (elmaradhat), belenyomkodni a patét, ráhajtogatni a szalonnák végét, lehetőség szerint alufóliával vastagon körbetekerni az egészet, és vízfürdőben, 160 fokon sütni másfél órát. A maghőmérő itt segíthet, ha a közepe eléri a 70 fokot, biztosan készen van. Hagyjuk kihűlni, majd lesúlyozva álljon fél napig a hűtőben.