Van jó joghurt a boltokban?

natúr joghurt teszt alap
Vágólapra másolva!
A natúr joghurt a kenyérnél is mindennapibb ételünk, mindennél jobban szükségünk van rá. A tej életerő, egészség szlogenje rég lejárt, helyét a joghurt vette át. A gyerekeknek egyéves koruk után az orvos előírja, hogy adjunk napi egy pohár joghurtot, ami legyen élőflórás, adalékoktól mentes és cukrozatlan, de minket, felnőtteket is a probiotikumok fontosságával bombáznak. Megnéztük, milyen választékot nyújtanak az üzletek.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A joghurt alapértelmezésben azért natúr, mert úgy vesszük, mindenki képes fogni néhány darab idénygyümölcsöt vagy két kanál házi lekvárt, és hozzácsapni, így mentve meg magát és környezetét mindenféle műanyagtól és azok mesterséges ízeitől. A tesztelés során az elsődleges szempont az íz volt és az állag, tehát a gasztronómiai élmény. Olyan joghurtfajtákat kóstoltunk, melyek bárhol elérhetőek, tehát kimaradtak a szívünknek nagyon kedves, magas zsírtartalmú, de csak delikátüzletekben és keleti boltokban kapható török, görög joghurtok, és a diétás termékek is.

Jótékony bacilusok

Abban, hogy melyik joghurt egészségesebb, még a dietetikusok sem értenek egyet. A véleményeket összefoglalva a legegészségesebb az élőflórás joghurt, abból is az, amelyeknek legrövidebb a szavatossági ideje. Ennek az az oka, hogy a hőkezelés során a hasznos probiotikumok egy része elpusztulhat. A joghurtreklámok bűvös kifejezéseiről pedig csak annyit érdemes elmondani, hogy minden joghurt tartalmaz probiotikumokat, amelyek - a Magyar Élelmiszerkönyv megfogalmazása alapján - "olyan humán bélbaktériumok, amelyek jótékony hatással vannak a gazdaszervezet egészségi állapotára", tehát minden joghurt probiotikus. Más kérdés, hogy az egyik cég kitenyésztett egy saját baktériumtörzset, és elnevezte azt valahogy - ettől még a jótékony baktériumok valószínűleg minden joghurtban megvannak.

Kóstolási tapasztaltok

A bolti joghurtok az állag alapján két kategóriába sorolhatóak : a krémesen folyós és a kanál formáját megtartó, darabokra eső csoportra. Ezeken belül az élmények összemosódóak, a joghurtok általában nagyon hasonlítanak egymásra. Az is bizonyos viszont, hogy a márka és az ár semmit nem jelent: a drágább néha rosszabb, a figyelemfelhívó dizájn és a szlogen ebben a termékkategóriában sincs összefüggésben a minőséggel. Az ízlések is különböznek: ki a semlegesebb, ki a határozottabb ízűt, ki a krémeset, ki a darabosat szereti jobban, ezért érdemes mindet kipróbálni.

Forrás: Táfelspicc

Spar Natúr joghurt, élőflórás savanyú tejkészítmény, Zsírtartalom: 3,5 % min.

Sűrű, formatartó állag, elkeverés után sem válik krémessé, a szájban semleges, vizes érzetet ad. Nagyon enyhén savanykás, a tipikus átlagjoghurt, el lehet vele élni, de semmi különlegessége, jellege, tulajdonsága nincs.

Budget Natúr joghurt, zsírtartalom: 3%

Már a fólia lehúzásakor látszik, mennyire híg, nemcsak a kanálról folyik le, már a pohárban is lötyög. Inkább joghurtitalnak mondható, az íze viszont közel sem rossz. Semleges, az előzőnél jóval enyhébben savanykás ízű.

Forrás: Táfelspicc

Danone Activia Bifidus Actiregularis Élőflórás, natúr joghurt, zsírtartalom: 3, 4 %

Lefolyik a kanálról, állaga szájban is folyós, de mintha valamilyen nyákos anyag tartaná meg - textúrája az étkezési keményítővel sűrített ételekre emlékeztet. Valószínüleg erre a jelenségre utal a dobozon feltüntetett "krémes" felirat. Íze egyszerűen édes, fogyasztás után is erős utóízt hagy a szájban.

Cserpes Joghurt Natúr, Élőflórás, Zsírtartalom: min. 4 %

Ennél a joghurtnál megvalósul a krémes jelző, annak ellenére, hogy lefolyik a kanálról, az állaga valóban annyira selymes és csúszós, hogy eteti magát, észre sem vesszük, és már a harmadik kanál megy le. Semmiféle vízérzet nincs a szájban, csak a tej és a zsírtartalom érezhető. Az íze viszont még a Spar Natúrnál is semlegesebb, se nem édes, se nem savanykás. Kiváló alap gyümölcsjoghurtnak.

Danone Magyarház Natúr Joghurt, Zsírtartalom: 3 %, Összetevők: pasztőrözött tej, élő joghurtkultúra

Állagban a Spar Natúrral tehető egy kategóriába, egy fokozattal mégis vizesebb, nem krémes, a kanál formáját tartó, elkeverve sem homogén, de íze neki sincs, semmi.

Bakony Joghurt Plusz, probiotikus élő joghurtkultúrával, Zsírtartalom: 3 %

A bevezetőben említett reklámfogás érhető tetten az elnevezésben, ezt azonban hamar megbocsátjuk neki. A fólia lehúzásakor rengeteg vizet észlelünk a joghurt felszínén, le is kell önteni, de mivel ez a régi jó, ujjakon mély sebeket ejtő fóliás joghurtokra emlékeztet minket, nem bánjuk. A formatartó állagú termékek mezőnyében a legjobb, legsűrűbb. És van íze. Savanyú joghurtíz, igazi karakter, magában fogyasztásra is alkalmas joghurt.

Mizo Élőflórás Natúr Joghurt, Zsírtartalom: 3, 4 %

Kanalazáskor darabokra esik, ahogy a dobozos kefirek szoktak. Állagában nem érezhető a magasnak jelzett zsírtartalom, visszatér a már korábban tapasztalt vizes érzet. Van valamennyi íze, de nem számottevő, inkább tejre emlékeztet, mint joghurtra.

Milfina Natúr Joghurt

Az Aldi tejtermékcsaládjába tartozó joghurt jellemzői szinte egyeznek az első -Spar- tesztalanyunkkal. Egy mindennapi fogyasztásra alkalmas, enyhe, de érezhető ízű, nem vizes darab.

Nádudvari Élőflórás Natúr Joghurt, Zsírtartalom: 3 %

Állaga a krémesek kategóriájába tartozik, az Activia sűrűségével, de a nyákos érzet nélkül. Kellemes, szinte a Cserpeshez hasonlítható összélmény, csak a szájpadlásra tapadó zsír hiányzik, ezt a hiányt kompenzálja viszont a karakteresebb, enyhén savanyú íz.

Magyar Natúr Joghurt, Zsírtartalom: min.3 %

Krémes, mégis enyhén vizes állag, teljesen ízetlen, jellegtelen joghurt.


Házilag tenyésztett joghurt

Joghurtot tenyészteni egyszerű, csak jó minőségű, zsíros, nem hőkezelt, nem tartós tej és ugyanilyen értékű, élőflórás joghurt kell hozzá. Többféle módszer is létezik, mi kipróbáltuk az egyiket, és simán túlteljesítettük a bolti kínálat átlagszínvonalát. Házi joghurtunk selymes, tiszta, enyhe, tejes ízű, átlagos sűrűségű, nem vizes. A lecsöpögtető eljárás már 2 óra alatt segített még jobban besűríteni, ez az ízét is felerősítette. Árban is jól jöttünk ki, kb. 7 dl joghurtunk lett 300 forintból.

A házi joghurt receptjét itt találják.