Licsi, maracuja és hasonlók, mit kezdjek veletek?

egzotikus gyümölcs kumkvat maracuja licsi
Vágólapra másolva!
A maracuja, licsi, kumkvat és datolyaszilva már nem olyan elérhetetlen különlegességek, mint akárcsak tíz éve. Ennek ellenére nem mindig, mindenkinek világos, mikor érettek, mire valók, és melyik részük ehető.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Kumkvat
Más néven kamkvat, a citrusfélékkel rokon gyümölcs, amely Kína középső részén őshonos, de Ausztráliában és Amerikában is termesztik, törpemandarinnak is hívják. Apró, hosszúkás, fürjtojás méretű gyümölcs, amelynek vékony héja és lédús húsa van, magas A-vitamin, kálium- és kalciumtartalma van, íze savanykás, valahol a citrom és a mandarin között van. Főként a cukrászatban használják. Héjával együtt frissen fogyasztják, de készülhet belőle lekvár, csatni, likőr vagy befőtt is, és ez a gyümölcs akár egészben is kandírozható.

Maracuja
A maracuja (passiógyümölcs, golgotavirág) a golgotavirág-félék családjába tartozó, Dél-Amerikában őshonos gyümölcs. A golgotavirág (granadilla vagy passióvirág) a virág közepének köszönheti elnevezését, amelynek egyes részei Jézus szenvedéstörténetének különböző kellékeit idézik (töviskoszorú, lándzsa, szögek). A nagyobb szilva nagyságú passiógyümölcsöt sárga vagy barnásvörös, sima és fényes héj borítja amikor még éretlen, ahogy érik, ez a héj beráncosodik. Húsa sárgás-narancssárgás, az ehető magoknál zöldes, íze édes-savanykás, rendkívül aromás. Magas A-, C- és B3-vitamin, foszfor, kalcium és vastartalma miatt nem csak finom, egészséges is. A kikapart gyümölcshúst magokkal együtt gyümölcslevekhez, joghurtokhoz, édességekhez használják, akit zavarnak a magok, préselje át egy krumplinyomón a gyümölcshúst.

Datolyaszilva
Kelet-Ázsiában őshonos, az ébenfafélék családjába tartozó fa gyümölcse, más néven khaki/kakigyümölcs, licsiparadicsom, külsőre olyan, mint egy nagy, narancssárga paradicsom. A datolyaszilva utóérő gyümölcs, tárolás közben a húsa megpuhul, édes, enyhén kesernyés lesz.
Magas A-, C-, P-, B1-, B2-, E-vitamin, kálium, magnézium, jód, vas és kalcium,- tartalma miatt ez az egyik legegészségesebb egzotikus gyümölcs. A kakigyümölcs fogyasztható nyersen, sütve, magas pektintartalma miatt lekvár is készíthető belőle.

Licsi
Kínában őshonos gyümölcsfa, amely a szappanfafélék családjába tartozik, Ázsiában és az Indiai-óceán térségében termesztik. Termése dió nagyságú, vörös vagy rózsaszínű, érdes héj borítja, üvegesen fehér, vizes húsa van, amely nagy, fekete vagy barna magot fog körül. A licsi C-vitaminban, magnéziumban, foszforban, kalciumban, és vasban gazdag. Húsának íze frissen édeskés, rózsaillatú, leginkább gyümölcssalátákba teszik, de a kínai konyha használja hús- és halétekhez is.

Az ananászról, banánról, avokádóról és narancsról készült hasonló videós anyagunkat itt nézheti meg.