A cékla nem csak savanyúság!

cekla gyomber
Vágólapra másolva!
Az egyik kedvenc savanyúságunk, amit néha lecsöpögtetve elkeverünk majonézzel, esetleg a bátrabbak csokoládés süteménybe reszelik. De ezen kívül mit tud még ez az olcsó és a magyar télben is szezonális és filléres zöldség?
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Például szép magentára festi az ujjunkat. Ez már valami, ennek orvoslására a legjobb módszer fogni egy másik zöldséget, a burgonyát, és annak nyers szeleteivel ledörzsölni a színt.

Az egészség

Mielőtt végleg leírnánk savanyúságnak, álljunk meg egy lépésre, mert a cékla minden szempontból sokkal többet tud annál.
Ez az olcsó téli zöldség gazdag B1-, B2- C-vitaminban, bőséggel tartalmaz biotint, folsavat, pantoténsavat, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, vasat és mangánt, amelyek figyelemreméltó vitamin és ásványianyag forrássá teszik. Ráadásul édes-földes karaktere finom és különleges, így a felhasználási területi legalább olyan izgalmasak, mint a benne megtalálható mikronutriensek.

Az íz

Akik nem szeretik, földes karakterét szokták kifogásolni, viszont pont ezért harmonizál olyan szépen friss, élénk ízekkel, mint a citrusfélék, vagy a gyömbér, torma, kömény, egyes zöldfűszerek -bazsalikom, korianderzöld-, amelyekkel bátran kisérletezhetnek a cékla ízesítésénél. A fűszerek különösen nagy játékteret adnak, ha a céklát lének préselik ki és azt ízesítik. Gyömbérrel például így.

Forrás: Táfelspicc

Nyersen

Mivel a gazdag vitamin és ásványianyagtartalom nyersen fogyasztva érvényesül a legnagyobb mértékben, és a cékla is csak egy répa, nem kell feltétlenül hőkezelni. Ha szeretik a szépen tálalt, mutatós ételeket, szeljék hajszálvékonyra, locsolják meg különböző fűszeres öntetekkel, és kész a tökéletes januári előétel.

Forrás: Táfelspicc

Főzve

A cékla más idényzöldségekkel, gabonákkal elkeverve tökéletes alapanyag vegetariánus -és nagyon egészséges, ráadásul olcsó- főételekhez. És elmaradhatatlan kellék egy jó borscshoz.

Forrás: Táfelspicc


A levél

Mielőtt eldobnák a céklagumóval együtt megvásárolt leveleket, (sajnos ez a télire eltárolt cékla esetében már nincs a gumón) inkább ne tegyék. A zsenge levelekből tökéletes pesztó készíthető, amelyet erőteljes, a gumóra is jellemző földes karaktere miatt mindig érdemes citrommal kiegyensúlyozni, pont, mint a reteklevélből készült pesztó esetében.

Forrás: Táfelspicc

A klasszikusok

Mivel az ecetes és a majonézes cékla is csodálatos, országosan imádott ételek, ezekről sem feledkezhetünk meg.

Forrás: Táfelspicc

Ital

Vodka. Pont.