Mire jó a naspolya?

naspolya
Vágólapra másolva!
A naspolya nem kifejezetten szép (elég ronda) gyümölcs, nem lehet frissen fogyasztani, viszont télre érik be igazán, így alternatívát jelent az ilyenkor kapható egzotikus gyümölcsök között. Ha még nem próbálták, itt egy kalauz, hogy mi ez a szottyos, csúf gyümölcs, és mit lehet kezdeni vele.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

A rendszertan

A naspolya a rózsavirágúak rendjébe tartozik, az alma, a birsalma és a körte rokona, feltehetőleg Közép-Ázsiából származik. Három fajtája van: a szentesi rózsa naspolya, a hollandi óriás naspolya és a nottingham naspolya. A Kárpát-medencétől északra ritkán fordul elő, mivel kistermetű fája a meleget kedveli, ennek ellenére nagyon jól tűri a telet. A naspolyafát vagy bokrot mutatós lombkoronája miatt gyakran ültetik parkokba, kertekbe dísznek. Májusban kezd virágozni, a gömbölyű gyümölcs ősz végére érik be. A naspolya eleinte halványan barnászöld, nagyobb dió méretű, a csúcsa kissé besüllyed, ezen található öt csészelevél-maradvány. Szüret és érés után a gyümölcs héja és húsa is bebarnul.
A gyümölcshúsnak magas a C-vitamin-, B- és E-vitamin-, vas-, kalcium-, kálium-, mangán- és cinktartalma, emellett rengeteg benne a pektin, ami segíti az anyagcserét, és szinten tartja a koleszterint. A naspolya magja is felhasználható, a belőle készült főzet vesekő hajtására alkalmas.

Mikor fogyasztható?

A szedésével gyakran megvárják az első fagyokat, hogy megcsípje a dér, úgy mint a csipkebogyónál, a somnál vagy a kökénynél. De általában október végén, november elején szüretelik, ekkor a friss naspolya húsa még kemény, krémszínű és tulajdonképpen élvezhetetlen. Ezért a gyümölcsöt száraz, szellős helyen (például padláson) kiterítve, nem rétegezve, kell tovább érlelni - ezalatt a húsa megpuhul, bebarnul, a héja pedig könnyen leválik, december végére kerül a piacokra. Az érett naspolya héja nagyon vékony, így ha piacon válogatjuk, óvatosan kell bánni vele, nehogy megnyomódjon, kiszakadjon.

Felhasználás

Az érett gyümölcs héja könnyen leszedhető, így hozzáférhetünk a naspolya lágy húsához, nyersen így fogyasztható - kanállal kiszedve a héjából, vagy csak a héjból kiszívogatva a pépes gyümölcshúst. Az alján lévő kis szárvéget lecsippentve lehet a legegyszerűbben megszabadulni a héjtól. Magas pektintartalmának köszönhetően készíthetünk belőle lekvárt, zselét, a birsalmához hasonlóan sajtot, gyümölcslevet - lágy húsa miatt befőzéshez könnyen felhasználható. Édeskés, enyhén borra emlékeztető illata és karakteres íze miatt jól párosítható erőteljes aromájú fűszerekkel, mint a fahéj, gyömbér, szegfűbors vagy a kömény. A belőle készült fűszeres lekvárt vagy csatnit adhatják sült húsokhoz, süteményekhez is.

Receptek: