Unatkozik? Pucoljon gesztenyét!

gesztenye alap
Vágólapra másolva!
Csicsókapucolás vagy csipkebogyószedés, ezek mind vasárnapi séták egy kiló gesztenye megpucolásához képest. Szerencsére ez csak abban az esetben érvényes, ha nem tudjuk, hogyan kell csinálni, vagy ha rossz minőségű gesztenyét fogunk ki. Miután végigjártuk a gesztenyepucolás könnyű és nehéz útját is, összefoglaljuk a legbiztosabb trükköket egy dührohammentes folyamatért.
Vágólapra másolva!

Milyen a jó gesztenye?

A jó gesztenye fényes, kívülről kissé olajos tapintású, nagy szemű. Nincsenek rajta lyukak vagy sérülések, felülete sima és feszes. Ha ráncos, kis szemű, fénytelen vagy sérült, ne vegye meg. Érdemes megszagolgatni, az enyhén rothadt vagy penészes szag is rossz jel. Ha megvette, használja fel azonnal, vagy tegye hűvös helyre úgy, hogy szellőzhessen, a zacskó azonnal tönkreteszi.

Forrás: Táfelspicc

A pucolás

A gesztenyék domború felére kicsi, görbe pengéjű késsel X alakú bemetszést vágok úgy, hogy a belső részbe igyekszem nem beleszaladni. Ez azért fontos, mert így könnyebben járja át a gőz, könnyebb pucolni, és biztosan nem robban fel.

Forrás: Táfelspicc
Sütőlapra sorakoztatom őket a vágott résszel felfelé. (mindenképp egy rétegben szabad csak fedniük a tepsit) Kb. fél pohár vizet öntök a tepsibe a gesztenyék alá, majd egy nagy, laza alufólia-sátrat emelek a tepsire úgy, hogy néhány helyen lyukakat hagyok.
180 fokon fél órát sütöm. A tepsit a sütőben hagyom, óvatosan kiszedek egy marékkal a gesztenyéből és elkezdem pucolni. A többit benn hagyom a melegben, ugyanis a gesztenyék hűlésével rohamosan csökken a belső héj leválasztásának esélye.
Ha mázlim van, egyből lejön a külső és a belső héj is, ha pechesebb vagyok, a belsőt le kell húzni, ha még pechesebb vagyok, kaparászni kell. Még ekkor is érdemes végigszenvedni, bár kevesebb gesztenye lesz a végeredmény és tovább tart, de ha eddig eljutottunk, ne adjuk fel.

Forrás: Táfelspicc

Ha egyben használom majd fel a gesztenyét, légmentesen záródó dobozba teszem a hűtőbe, mert gyorsan szárad és ugyanolyan gyorsan megromlik. Keverhetem és piríthatom kelbimbóval és baconnel, akkor az angolok egyik kedvenc karácsonyi köretét kapom meg. Egyszerűen a tepsibe szórhatom sertéssültek mellé egy-két feldarabolt almával együtt. Kandírozni is lehet, az az elegáns marron glacée.

Ha viszont masszának szánom, megpróbálom megállapítani, eléggé megpuhult-e. Ha nem, akkor tej és víz keverékével öntöm fel úgy, hogy ellepje, hozzáadok egy csipet sót és puhára főzöm, majd például gesztenyepürét készítek belőle.

Forrás: Táfelspicc

Egyéb egyszerű és sós lehetőségek:
Gesztenyekrémleves: Vajon póréhagymát, esetleg leveszöldségeket párolok, hozzáadom a gesztenyét, felöntöm vízzel vagy alaplével, majd tejszínnel igazítom az állagát. Zsályával, kakukkfűvel ízesítem.
Gesztenyetöltelék madarakba: A natúr püréhez azonos mennyiségű zsemlemorzsát veszek, amit beáztatok annyi tejszínbe, amennyi épp ellepi. Összedolgozom egy apróra vágott vöröshagymával, zöld fűszerekkel, vajjal.
Gesztenyemártás natúr húsokhoz, sültekhez: Besamelbe keverem a pürésített gesztenyét, sózom, borsozom.