Működő újévi fogadalmakkal a kevesebb zsírért

merleg dieta
Vágólapra másolva!
Persze, tudjuk, az újévi fogadalmak általában nem szoktak működni - éppen ezért kell olyanokat tenni, amelyeket meg is tudunk tartani, állítja a Táfelspicc diétás sorozatának egyik állandó szakértője, Nyilvánvaló Kapitány.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Aki szentségelt már januárban, mert a jól megszokott termét elárasztották az újévi fogadalom miatt azonnal lefogyni akaró vendégek, az azt is tudja pontosan, hogy a népsűrűség a második hét végére általában normalizálódik, január végére pedig tényleg kettő, maximum három új arc tart ki. Egy tavalyi kutatás szerint Nagy-Britanniában például a lefogyást és diétát célzó újévi fogadalmakat a 2,6 millió fogyni vágyó negyven százaléka már az első hét végén megszegi, a második hét végére pedig 92 százalékuk föladja. A kutatás szerint az emberek általában az éhséget, az alkoholt és az unalmat okolták azért, mert nem sikerült tartaniuk magukat a diétához. A rosszul kitűzött célok és a minden elképzelés nélkül megtett fogadalmak nem szerepeltek az okok között, pedig a probléma elsősorban ott keresendő.
A diétás fogadkozások általában csak igen ritkán vezetnek el a kívánt célhoz, a kötelezően újévkor tett fogalmak meg - ha lehet - még az átlagnál is rosszabb hatásfokkal működnek, hiszen az ünnepi hangulatra tekintettel hajlamosak vagyunk eltúloznia fogadkozást, és olyan célt tűzünk ki, ami komoly rutin mellett, vasakarattal sem mindig megoldható.

Amik biztosan nem fognak működni

"Ekkorra ennyi és ennyi kilót lefogyok"
Nemcsak azért nem fogok ennyi meg annyi kilót lefogyni január végére, mert már január közepén kiszállok a buliból, hanem azért sem, mert nem vagyok tisztában azzal, hogyan reagál a szervezetem a diétára. És, persze, azért sem, mert annyi kilót, amennyit két koccintás között bevállalunk éjfélkor, akkor is lehetetlen lenne lefogyni, ha mindent előírásszerűen csinálunk. Ha mindenképpen szeretnénk valami ilyen fogadalmat tenni, akkor koncentráljunk a leadni kívánt súlyra, és ne arra, hogy minél hamarabb elérjük a célt. Öt kilót leadni nem kunszt, de öt kilót leadni két hét alatt az. Nem valószínű, hogy sikerül, és teljesen fölösleges ilyen kudarcokkal frusztrálni magunkat.

"Rendszeresen fogok mozogni"
A rendszeres mozgás nagyon klassz dolog, és kell is, de aki újévkor találja ki, hogy most aztán mozogni fog, az csak nagyon ritkán látja meg majd tavasszal a lengén öltözött lányokat, amint a szigeten nyújtanak futáshoz. A tapasztalat azt mutatja, hogy a tél kellős közepén rászoktatni magunkat a rendszeres mozgásra és sportra hatványozottan nehezített pálya, nem is nagyon szokott sikerülni. Reggel sötét van, és hideg. Este sötét van, és hideg. Esik a hó, esik az eső, hideg van, csúszik, latyakos, nyaff. Télen pont ezerszer több kifogás adja magát arra, hogy éppen az aznapi edzést miért hagyjuk ki, mint tavasszal vagy nyáron.

"Kevesebbet fogok enni és egészségesebben"
Ahhoz, hogy ezt meg lehessen csinálni, megint csak nehezített pályán kellene mozognunk, és szétforgácsolnunk az egyébként is szűkös erőforrásainkat. Válasszuk ki az egyiket, bemelegítésnek bőven elég lesz vagy az, hogy visszafogjuk a bevitt kalóriákat, vagy pedig az, hogy kipucoljuk az étrendünket.

És amik talán igen

"Veszek egy grammpontos mérleget"
Nem azért, hogy hetente egyszer ráállva sopánkodhassunk, hogy már megint alig fogytunk, pedig mennyit teszünk érte (nem), hanem azért, hogy legyen min mérni az ételeket. Az ételeket méricskélni igen szórakoztató dolog, két másodpercnél többet nem vesz igénybe, és ha csak játékból csináljuk, akkor is van haszna. Mégpedig az, hogy előbb-utóbb megtanulja a szemünk körülbelül megsaccolni egy-egy étel, szelet hús, adag zöldség, tányér satöbbi súlyát. Ez pedig nagyon jól fog jönni akkor, ha majd komolyan belekezdünk valami diétába.

"Vezetni fogom végre rendesen a kajanaplómat, amin állandóan rugóznak a Táfelspiccen"
Az étkezési napló hasznos. Az étkezési napló kényelmes. Az étkezési napló rövid távon elengedhetetlen, hosszú távon körülbelül 75 százalékban megkönnyíti a diétát.

"Egy hétig nem eszem ezt vagy azt"
Könnyű és első pillantásra értelmetlen fogadalom, mégis sokat segíthet, mert olyan tettet kényszerít ki az alanyból, amit addig nem nagyon csinált: minimális szinten oda kell figyelni az étkezésre. A kiválasztott étel lehet bármi, a csokitól kezdve a karalábéig, persze ha olyan dolgot választunk, amit amúgy sem ennénk soha, az egyszerű bohóckodás, teljesen fölösleges. Ennek a fogadalomnak megvan az az előnye, hogy variálható a nehézségi szint, lehet olyat választani, amiről könnyedén le tudunk mondani, és lehet olyat is, amiről el sem tudjuk képzelni. Az utóbbit csak akkor érdemes, ha magabiztosak vagyunk. Ha a hétnek vége, választhatunk új ételt, vagy két új ételt. Előbb-utóbb egyáltalán nem fog nehezünkre esni, hogy odafigyeljünk az evésre, vagy arra, hogy mit nem eszünk. És akkor elkezdhetünk rendesen diétázni.