Ehető karácsonyi ajándékok házilag, gyorsan

Vágólapra másolva!
Az idő előrehaladtával csak nő a megajándékozandók száma: rokonok és barátok, munkahelyi karácsonyi húzás, a szomszéd, a gyerek óvó nénije, hegedűtanára, egy lelkes karácsonyozónak az anyagi összeomlás garantált. A legveszélyesebbek azok a hirtelen beállító barátok és ismerősök, akiktől nem számítunk ajándékra, ezért magunk sem készülünk ilyesmivel. Jópofának és egyedinek lenni pedig nehéz, ha sem időnk, sem kedvünk dekupázsolni, varrni és általában hihetetlenül kreatívnak és kézügyesnek lenni. Az alábbi ajándékötletekhez sem különleges képességek, sem hosszú pepecselés nem kell, csak az év folyamán felgyűlt ilyen-olyan befőttesüveg és egy kis idő.
Vágólapra másolva!

Házi mogyorókrém

Az egyes számú jolly joker, amelyet szinte mindenki imád, sokáig eláll, és bár nagyban különbözik az eredetitől, de éppen ez a jó benne. Lehetne tejporral, tejszínnel, vajjal vagy más anyagokkal utánozni a Nutellát, de akkor tartósítani is kellene, és több utánajárást igényelne. A receptet mindenki ízlése szerint alakíthatja, mi egy rész török mogyoróból, egy rész csokoládéból készítettük - fele tej, fele étcsokoládé volt - ehhez pedig csak olívaolajat adtunk, de adhatnak más olajat is. Lehet csökkenteni a mogyoró mennyiségét, kísérletezni kávédarálóval a finomabb állagért, sőt akár mandulával is fel lehet dobni.

Forrás: Táfelspicc

Házi müzlik

Nehéz jó müzlit találni a boltokban, és ha nem is olcsóbb házilag kikeverve, drágább sem, és biztosan finomabb. A granola mézzel, fűszerekkel és olajjal vagy vajjal ropogósra pirított müzliváltozat, kevésbé egészséges, de karácsonyra éppen illik. Ha ajándékba szánjuk, mézessütemény-fűszerkeverékkel igazíthatjuk az alkalomhoz. Fogyókúrázóknak vagy nem édesszájúaknak persze egyszerűen összekeverhetjük a gabonákat a magvakkal és az aszalt gyümölcsökkel, legalább akkora lesz az öröm.

Mézes granola

Forrás: Táfelspicc

Műzliszelet házilag

Forrás: Táfelspicc

Húsok, halak zsírban, olajban

Rengeteg családban kerül ilyen a hűtőbe karácsonykor, főleg libamájból, pedig csirkéből és kacsából is jó. Minden házban más receptre esküsznek, fokhagymát és pirospaprikát tesznek bele, maguk sütik a hájat, vagy készen veszik a zsírt, mi a lehető legegyszerűbb, minden ízesítéstől mentes változatot szeretjük, mert így érvényesül legjobban a máj tiszta íze. Tálaláskor már ki-ki kedvére alakíthatja fűszerekkel, hagymával.

Hízott kacsamáj zsírban

Forrás: Táfelspicc

Sós üvegesek

A pesto télen is megvalósítható változata petrezselyemből készül, a receptben ugyan zsemlemorzsa szerepel, de ha helyette diót teszünk a mozsárba, egyből karácsonyibb lesz az üveg. Házi joghurtsajtból gyúrhatunk kicsi golyókat, belepakolhatjuk az üvegbe, és felönthetjük olajjal, így tartósabb lesz, és szebb. A legjobb sós kence, amelynek még jót is tesz, ha áll egy kicsit, a pesto provanszi rokona, a tapenade. Eredetileg csak olajbogyóból, kapribogyóból és olívaolajból áll, de mindenki másképp keveri - citromlével, brandyvel, fokhagymával vagy zöldfűszerekkel, szardellával szokták turbózni a keveréket, amelyet előételnek pirítóson, főételnek húsok töltelékeként fogyasztanak.

Tapenade

Forrás: Táfelspicc

Petrezselyempesto

Forrás: Táfelspicc

Mogyorópesto

Forrás: Táfelspicc

Ízesítők

A fűszersók-olajok és salátaöntetek csak olyanoknak szereznek örömet, akik minimális mértékű konyhai tevékenységeket végeznek, nekik viszont kifejezetten jól jöhet. A lehetőleg semleges ízű olajokat fel lehet dobni citrommal, csilivel, fokhagymával, zöldfűszerekkel vagy ezek keverékével, illetve bármi más fűszerrel, ami eszünkbe jut. A csilit főzni kell, hogy csípős legyen, a fokhagymagerezdeket elég a kés lapjával összenyomni, úgy dobálni a fertőtlenített üvegbe, és mehet is rá a felmelegített, de nem forró olaj. A lereszelt citromhéjat ugyanígy meleg olajba kell tenni, persze lehetőleg kezeletlen citromét, és a fehér rész nélkül.
A fűszersók elkészítésénél fontos, hogy minden alapanyag száraz legyen. Egy teáskanál fűszerhez egyszerre csak 2-3 evőkanál nagy szemű sót érdemes adni, úgy törni durvára, de nem porrá mozsárban vagy aprítógéppel. Ezután jöhet a következő adag. A fűszer lehet csili, citrom, lime- vagy narancshéj, szárított zöldfűszer, kínai ötfűszerkeverék, gyömbér, stb.

Forrás: Táfelspicc

További csomagolható, ehető ajándéknak alkalmas receptek:

Lemon curd

Forrás: Táfelspicc

Kekszek

Forrás: Táfelspicc

Kandírozott gyömbér

Forrás: Táfelspicc

Grillázs

Forrás: Táfelspicc

Mogyorós csokoládé

Forrás: Táfelspicc

Cantucci

Forrás: Táfelspicc

Rozmaringos méz

Forrás: Táfelspicc