Egyszerű házi szaloncukrok

házi szaloncukor
Vágólapra másolva!
A szaloncukor ugyanolyan kötelező kelléke a karácsonynak, mint a bejgli, mégis a legtöbben boltban vásároljuk. Pedig az otthoni előállítása csak annyira időigényes, mint a többi karácsonyi édességé, cserébe sokkal olcsóbban jön ki - még a csomagolással együtt is - mint a boltiak.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A szaloncukrot eredetileg kézzel készítették fondant-ból, Magyarországon a 19. században kezdték el gyártani. Az előállítást később gépek vették át (a 19. század végén a Gerbeaud és a Stühmer csokoládégyár használta először ezt a technológiát), a kézi csomagolás és a csomagolópapír kézi rojtozása még sokáig megmaradt. Mivel csak Magyarországon akasztunk szaloncukrot a fára, hungarikumnak tekinthető.

Az eredeti fondant ("konzum") szaloncukrot készíthetik csokoládéval vagy anélkül, valamint az ízeket is variálhatják szörppel, narancshéjjal, kávéval vagy amivel jólesik.

Fondant szaloncukor

Hozzávalók:

  • fél kg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 1 evőkanál ecet
  • valamilyen ízesítő (opcionális)
  • 15 dkg olvasztott, temperált étcsokoládé

A cukrot a vízzel közepes lángon főzni kezdem. Amikor felforrt (ekkor ízesíthető 2 kanál szörppel, narancshéjjal, kávéval, amivel szeretik), hozzáadom az ecetet - ezzel lehet elkerülni, hogy később kikristályosodjon -, 8-10 percig forralom, amíg el nem éri a 115 fokot: ezt cukorhőmérő híján szálpróbával ellenőrzöm, vagyis a hideg vízbe mártott ujjamra cseppentek a szirupból - ha a két ujjam között szálat húz, készen van a cukor. Ekkor elzárom a gázt, megvárom, hogy lehűljön kicsit, majd kanállal addig keverem folyamatosan, amíg egészen kifehéredik. A fondant-t légmentesen lezárva tárolhatják, később enyhén felmelegítve mignon vagy Esterházy-torta áthúzására is használható.
Ha elkészült, ujjnyi széles hengereket sodrok belőle, amit később méretre vágok, de enyhén vizes kézzel is formázható. Hagyom száradni, majd temperált csokoládéba mártom, sütőpapíron hagyom dermedni, de hagyományosan csokoládé nélkül készült.
350 Ft/50 dkg

Holnap részletesen kitérünk a temperálásra és a csokoládéba mártásra.

Egy másik, népszerű íz a szaloncukrok körében a marcipános, amit otthon kész marcipánból vagy az alábbi recept alapján készíthetnek.

Házi marcipános szaloncukor

Hozzávalók:

  • 20 dkg mandulaliszt (vagy ugyanennyi hántolt mandula darálva)
  • 6-8 evőkanál szirup
  • ízlés szerint fűszerek, kandírozott gyümölcsök, porcukor
  • 15 dkg olvasztott, temperált étcsokoládé

Mivel a kandírozásból maradt, ezért gyömbérszirupot használtam, de ha nincs kész szirupom, 6 evőkanál cukrot 2-3 evőkanál vízzel enyhén sűrűre főzök. Összedolgozom a mandulával és a fűszerekkel (kandírozott narancshéjat, fahéjat és koriandermagot használtam, de ez ízlés dolga), amíg jól formázható, tömör masszát kapok. Hengereket sodrok belőle, és felszeletelem, vagy kézzel ovális gombócokat formálok belőle. Temperált csokoládéba mártom, sütőpapíron hagyom dermedni.

Ha otthon szeretnének szaloncukrot készíteni, de igazán nincs ennyi idejük rá, és megbarátkoznak a kevésbé hagyományos opcióval, a legegyszerűbb, ha valamilyen aszalt vagy kandírozott gyümölcsöt kevés rumba, konyakba (elhagyható) áztatnak, és csokoládéba mártják - ugyanúgy csomagolható, mint a fentiek, és még ajándéknak sem rossz.
650 Ft/30 dkg