613-szoros élvezet: a gránátalma

gránátalma
Vágólapra másolva!
A gránátalma a fából vaskarika ellentmondásának megvalósulása: lédús gyümölcs, ami ugyanakkor magokból áll és ropog, héja kívül is van meg belül is, egyszerre savanykás és édes, de mindenekfelett különleges és szép. Minden más tulajdonságában is ezt a rendszert követi: gyümölcs létére főként húsokhoz vagy más, sós ételekhez használják, a levéből készített sűrű szirup rengeteg keleti étel létfontosságú kiegészítője. Már nálunk is tele van vele a piac: érdemes megtudni, mire jó azon kívül, hogy életre szóló foltokat hagy a ruháinkon.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Termékenység és halál

Már az ókortól kezdve minden kultúrában fontos szerepe van, hol így, hol úgy. Rengeteg magja miatt a gazdagság és a termékenység jelképe volt az egyiptomiak számára. A perzsák és a kínaiak ugyanezt a jelentést tulajdonították neki, a hinduizmusban is ennek képviseletében jelenik meg, sőt, egyik elnevezése magyarázata szerint a női agyhoz tartották hasonlatosnak a gyümölcs szerkezetét. Az ókori görög mitológiában a termékenység mellett a halál gyümölcse is, mivel - bár Aphrodité ültette az első bokrokat - Perszephoné egy szem gránátalma miatt nem szabadulhatott a férje, Hádész mellől az Alvilágból. A zsidók úgy tartják, pontosan 613 magja van minden gránátalmának, és ez a szám épp megegyezik a Tóra parancsolataival, ezért mindenkinek muszáj enni belőle újévkor, rós hásánákor - ez persze nem feltétlenül igaz, a becslések 200 és 1400 közé teszik a gyümölcs magjainak számát. Több elmélet szerint az alma, amelyből Ádám és Éva evett a Paradicsomban, a tudás fájáról, valójában gránátalma volt. A reneszánsz festészet már csak szépsége miatt is szerette szereplői kezébe adni, Sandro Botticelli festményén a kisded Jézus szorongat egy szép példányt.

Forrás: Táfelspicc

Hatások

Már az ókori egyiptomiak is használták galandféreg kiűzésére, mára ennél csak több hasznos hatását tartják számon. C-vitamint, káliumot, flavonoidokat, polifenolt, rengeteg rostot tartalmaz, magas antioxidáns hatással rendelkezik, csökkenti a magas vérnyomást és a vér koleszterinszintjét. Kérgét és héját festékanyagnak használják, de alkalmazzák illatszerek előállítására is.

Sós gyümölcs

A közel-keleti konyhák szinte mind sós környezetben használják. Magjait salátákba, húsok, raguk, levesek vagy zöldségételek díszítésére alkalmazzák, még gyakrabban használják a levéből készült szirupot öntetnek, húspácnak. A gránátalmaszirup lencsés, padlizsános ételek savanykás plusz ízadója, de kacsára kenegetve is remek. Itthon is kapható a keleti boltokban, de ha kifacsarjuk egy-két gránátalma levét, vagy szerzünk százszázalékos gránátalmalevet, otthon is előállíthatjuk: kevés cukorral és citromlével addig forraljuk, míg sűrű, melaszos sziruppá nem válik. Közben persze érdemes figyelni, hogy oda ne égjen. Az indiai konyhában a szárított magokat chutneyk és curryk ízesítésére használják. Hatásában a citromhoz hasonlít, mivel inkább savanykás, a megfelelő helyen szinte minden ételtípusban jó kiegészítője, ellenpontozója lehet az ízeknek.

Forrás: Táfelspicc

Azért édességekben is előfordul: a magok szépsége miatt desszertek és sütemények kedvelt és gyakran használt dísze. Markáns íze miatt néhány egyszerű alapanyagból is különleges ételt faraghat: joghurtba, mascarponéba keverve, pohárkrémekhez, tejberizshez, pudinghoz adva, sajttortákra, túrótortákra, panna cottához és így tovább. Leve jó sörbetalapanyag, tejszínnel elkeverve már mehet is a fagylaltgépbe.

A magok kiszabadítása

A gránátalmának nem érdemes nekiesni, mert a vörös lé, ami minden irányba fröcsög belőle, se a falról, se a ruháról nem jön le, de a kezünket is jó néhány napra befeketíti. A tévés séfek iszonyú elegánsan vágják félbe és ütögetik ki belőle a magokat egy fakanállal, mások a víz alatti magozást javasolják, ezek a módszerek azonban az átlagkonyhákban nem bizonyulnak működőképesnek. Érdemesebb egy hegyes kiskéssel bemetszéseket ejteni a gyümölcsön úgy, mintha negyedelni akarnánk, de anélkül, hogy egészen belevágnánk a magokban gazdag részekbe. Ezután lenyessük az alma kalapját, és ujjainkkal negyedeire törjük. Így már valóban szinte maguktól kiugranak a helyükről a magvak.

Gránátalmás receptjeink:

Gránátalmás bulgursaláta

Pavlova-torta gránátalmával

Narancssaláta gránátalmával