Körtetatin

korte tatin
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 15 perc, bruttó 1 óra

Alapanyagok:

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 12 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukor
  • egy csipet só
  • 2-3 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 1 kg körte

A tésztához előbb a lisztet a hideg vajjal, sóval és a cukorral összemorzsolom, majd a vízzel tésztát gyúrok belőle. Egy 22 cm-es formához mérve annál kicsit nagyobb átmérőjű körré nyújtom, és a tésztalapot beteszem a hűtőbe. A sütőt előmelegítem 200 fokra.

A körtét meghámozom, negyedelem, a magházat eltávolítom. A sütőformában a tűzhelyen felolvasztom a vajat, hozzáadom a cukrot, és közepes lángon hagyom, hogy lassan megolvadjon. (Ha nincs olyan sütőformám, amelyik bírja a tűzhelyet, ezt a lépést serpenyőben végzem, és aztán öntöm át a karamellizált körtét a sütőformába.) Belerakosgatom a körtecikkeket, és megbarnítom a karamellben. Ráborítom a tésztát, a kilógó részeket begyűrögetem, majd beteszem a sütőbe. 20 percig sütöm, majd a lángot 160 fokra mérsékelem, és további 20 percig sütöm.

Kicsit hagyom hűlni, majd egy nagy tányért fektetek fejjel lefelé a tortára, és egy határozott mozdulattal kiborítom, vigyázva, hogy az esetlegesen kiömlő forró körtelé ne égessen meg. Langyosan tálalom, esetleg vaníliafagylaltot is adok hozzá.