Piacfelmérés: Szimpla kerti termelői piac

szimpla piac nyito
Vágólapra másolva!
Idén június 10-én kezdődött, és azóta fogalommá vált a vasárnaponként megrendezett Szimpla háztáji piac. Nem véletlenül, mert a kis piac tipikusan olyan, ami miatt lehet szeretni Budapestet.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Zöldségek

Nem sok minden van, de bioparadicsom, amit találtunk, az jóízű, és több fajtát is kapni (bár nem egy Hunyadi tér, lássuk be), és az áru háztáji romantikus formátlanságán látszik, hogy nem a Nagybaniról hozzák. Gyümölcs is akad, most kora ősszel főleg az alma és a körte megy, aminek nyilván szezonális okai vannak, almából például legalább hat fajtát számoltunk össze. Az ember jól teszi, ha a fővárosi piacok által kialakított torz elvárásait (hogy ti. minden zöldség az év minden napján frissen hozzáférhető) a kapu előtt hagyja.

Forrás: Táfelspicc

Húsok

Az infrastruktúra hiányosságai miatt tőkehús nincs. Volt egy pult, ahol előrendelésre hoznak házi csirkét, de a húskínálatot a füstölt termékek uralják. Azok viszont minden várakozást fölülmúlnak: kifejezetten finom mangalicakolbász, jó szalonnák, oldalasok és komolyabb füstölt húsok - mind-mind kifogástalan minőségűnek tűnt, amit kóstoltunk, az házi füstölés volt, sehol az agresszív ipari íz. Nagyon ajánlott végigállni az egyetlen húsospult előtti hosszú sort.

Forrás: Táfelspicc

Halak

Érthető okokból egyáltalán nincs, bár jó füstölt, szárított halakat el tudnánk képzelni.

Forrás: Táfelspicc

Pékáru

Ezt sem láttunk, pár péksüteményt leszámítva, ami viszont rejtély, nagyon fontos lenne, hogy a finom sajtok, füstölt húsok és zöldségek mellé lehessen venni jó minőségű kenyeret, igazán kiköltözhetne pár órára valamelyik színvonalas budapesti pékség a kézműveskenyereivel. Cserébe három pultnál is voltak házi sütemények, amik közül hatot kipróbáltunk, és mind hozta az otthon, barátoknál jó alapanyagokból, egyszerű receptek alapján összedobott süteményeket.

Forrás: Táfelspicc

Tejtermékek

A piac egyik legnagyobb erőssége a sajtkínálat: több pultról is vehetünk házilag készített, különféle ízesítésű sajtokat, frisset, füstöltet egyaránt. Aki szereti a kecskesajtot, a gomolyát, annak egyszerűen kötelező néha benéznie, több tucat féle sajt biztosan kapható, az egyik pultnál sütnek is reggelire, ha valaki azt kívánná meg.

Forrás: Táfelspicc

Egyéb

Van nagyon jó mézes, lekváros, különböző házi sütemények, olajok, csilipaprika, friss fűszernövények, lehet frissen süttetni a megvásárolt kolbászból. Van egy csomó minden, amit más piacokon nem, vagy csak ritkán látni. Ja, és van egy nagyon profi tökmagos, ahol legalább négyféle ízesítésű tökmagot számoltunk össze.

Forrás: Táfelspicc

Miért érdemes idejárni?

A hiányosságok ellenére tulajdonképpen mindenért. Egyrészt ott a hangulat, ami messze a legjobb jelenleg a fővárosi piacok között. Még az sem tudja elrontani, hogy a kívánatosnál nagyobb arányban képviseltetik magukat azok a kicsit hendikepes szülők, akik úgy érzik, hogy a rendkívül szűkös sorokon ők bizony majd babakocsival, erőből navigálnak végig. A frissen vásárolt áruból és a Szimpla Kert kávéjából (unikum és pálinka is van, értelemszerűen) remekül és hangulatosan meg lehet reggelizni, ami tud újat mutatni a szintén szeretett és kedvelt piaci lángos és sör klasszikus párosításon kívül. (Protipp: zsebkés legyen nálunk, ha épp ránk jön a falatozhatnék, nagyon örülni fogunk neki, hogy vittünk.). Minden pulton van kitéve kóstoló, amiből nyugodtan vehetünk, pár helyen 100-200 forintért különböző krémekkel megkent kenyereket kapunk, és az egész olyan, hogy kellene belőle ebbe a városba még legalább tizenöt, elszórva, hogy senkinek se kelljen fél óránál többet utazni érte.

Mikor: vasárnap reggel kilenctől du 2-ig van nyitva, úgyhogy túl sok variálási lehetőség nincsen. Akkor.

Nyitva: vasárnap 9-14h

Cím:

Szimpla kert

1075. Bp. Kazinczy u. 14.

Eddigi piacok:

Hunyadi tér

Káptalantóti