Tényleg van kutyahús a miccsben?

miccs mici2
Vágólapra másolva!
A legjobb miccset az útszéli kamionosbüfékben árulják, fontos, hogy kövér román asszonyság készítse, és szabad kézzel forgassa.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

(Márkus András cikke)

Kolozsvár felé a királyhágói miccs elfogyasztása (lehetőleg a Fekete-tónál - románul: Negreni) már annyira kötelezővé vált minden nyugatról érkező turista számára, mint a házsongárdi temetőlátogatás. A királyhágói miccsnek turistaidomító hatása van: ez az a hely, ahol a legfinnyásabb fájndájninghoz szokott gurmand is jóízűen zabálja a fröcsögő, lédús miccset, amit a kövér román néni szénen sütött és kézzel forgatott. Majd utána Ursus sörrel gargarizál.

"A városnézés egy dolog, de ettetek miccset a Királyhágón?" - És lenézően néznek arra, aki nem tette meg. Mert ez a miccs a két ország közötti gasztronómiai határ. A miccsel kapcsolatosan mi, erdélyiek egyetlen tanáccsal látjuk el az ínyenc turistát: "Mindegy, hol eszed, de minél lepattantabb a hely, annál jobb a miccs". Ez pedig aranyszabály. A legjobb miccset az útszéli kamionosbüfékben árulják, és kimondottan fontos, hogy kövér román asszonyság készítse, és szabad kézzel forgassa. Faszén parazsán. Csakis. Ez ugyanolyan elengedhetetlen feltétele a zamatnak, mint a disznó sárban fetrengése vagy a mangalica mindenevő karakterisztikája. A miccs eredeti receptjét a mai napig homály fedi. Ami biztos, az a marha-disznó-birka húskombó, valamint a só-bors-fokhagyma-kakukkfű-csombor fűszerezés. A titok nem az összetevőkben, hanem azok adagolásában rejlik.

Aki a még extrémebb ízvilágra bukik, annak a székely miccset ajánljuk. Székelyföldön, a Madarasi Hargita lábánál elterülő Ivó községben működik a Honor vadaspark - húsfeldolgozó - panzió. Itt fejlesztették ki a világ egyetlen vadhús miccsét. A székely miccs tartópillére a szarvas- és a vaddisznóhús. A pontos recept - mint minden miccshús esetében - titkos. A lényeg a csombor és egy kevés fokhagyma - kevesebb, mint a román miccsben. A végeredmény: fenomenális. Már csak egy teltkarcsú székely menyecskét kell találnunk, aki lelkének minden boszorkányságával begyúrja a húst és megsüti a miccset. Bizonyos városi legendák szerint a legjobb miccslelőhelyeken feltűnően kevés a kóbor kutya. A román kamionsofőrök szerint az igazi miccshúsból a kóborkutya zamata nélkülözhetetlen. Ez persze csak vicc - mondja mosolyogva a kamionsofőr, majd mustárba mártja a húst, és jóízűen beléharap. - Vagy ki tudja - teszi hozzá csámcsogva. De ennek sem szabad zavarnia a gasztrotúrázót. Ugyanis minden gyanús körülmény a miccs javát szolgálja.

Miccs alaprecept