Menő kenyérősök

macesz
Vágólapra másolva!
Miután megtanultunk kovászt nevelni és megsütni a legklasszikusabb, legjobb magyar kenyeret, visszamegyünk 30 000 évet, a kenyér történetének kezdetéhez. Ki találta fel a kenyérféléket, miért nem kell félni a kísérletezéstől, és miért jó legalább egy kis barkácsolt kemence ehhez?
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Valószínűleg már az ősember is sütött egy őrölt magból és vízből kevert, forró kőre öntött, majd onnan leradírozott kenyérfélét, de az biztos, hogy az ókori Egyiptomban találták fel a kovászos kenyeret, illetve azt, ami ma öregtésztának hívunk: az előző napi kenyértésztából félretett, túlkelt darabbal dolgozták el az aznapit. Ezzel a kovásszal, kemény kézi munkával őrölt gabonával és vízzel gyúrták össze a tésztát, nagy lapokat nyújtottak belőle, majd forró lapon sütötték ki - ahogy ez az igen pontos ábrázolásokról végigkövethető.

Ez volt az a lepény, amit aztán a zsidóknak nem volt idejük megkeleszteni az egyiptomi kivonuláskor, így született meg a macesz vagy pászka, a kovásztalan kenyér. Hiába áll csupán lisztből és vízből, mégis vagyonokért vesztegetik a dobozos változatát, pedig ilyen egyszerű otthon összecsapni. Ilyen laposkenyerek majd' minden kultúrában születtek, és a legtöbb helyen még ma is szerves részei a menünek. Néhol változatlan maradt a forma és a recept is, máshol továbbfejlődött, nőtt, hosszabb kelesztéssel készült, és lett belőle ötkilós cipó, másfelé paradicsomszósszal kenték meg és sajtot szórtak rá. Az alap mindig ugyanaz: valamilyen gabonából készült liszt, víz és kovász vagy később élesztő.

A kenyértésztának száz élete van, attól függően, hogy meddig kelesztjük, milyenre formáljuk, milyen anyagon és hőfokon sütjük ki, ebben pedig a legapróbb különbségek is földrésznyi távolságokat mutatnak, új ételeket szülnek. Ezek az őskenyerek ma is menők, lehet belőlük divatos tekercseket készíteni, mártogatni, vendégeket a szokatlanság és újdonság hatásával őrült habzsolásra bírni, de ha megpróbáljuk beszerezni őket, tartósítószer-ízű és zacskószagú termékekhez jutunk, pedig a fenti három összetevő olcsó, a technológiák pedig jóval egyszerűbbek, mint a hagyományos kenyereké.

Laposak, lepények

A legősibb az egyiptomi, kelt laposkenyér, ami csak annyiban különbözik a pitától, hogy vékonyabb, szélesebb, inkább tekerni, mint tölteni való. A legjobb szabad tűzön, vas- vagy kőlapon, az ókori illusztrációkat utánozva készíteni, így körülbelül 1-1 perc alatt sülnek meg. Így még akkor is közelebb járunk az őskenyér megízleléséhez, ha a receptet modernizáltuk. Ha ugyanezt teljes kiőrlésű liszttel készítjük, még közelebb kerülünk az ókorhoz.

A technológia fejlődésének következő állomása egyben a végső: a kemence, amelynek forró oldalán vagy alján sütötték már a szintén nagyon régi örmény lavast, majd az indiai lepénykenyereket. Ezek máig élnek a legváltozatosabb formákban, evőeszközt helyettesítenek, segítenek alábélelni a rengeteg fűszernek.

Nem csak keleten nyújtották a laposkenyereket, a föníciaiak is ették az olajjal dúsított kenyértésztából készült lepényt, a ma leginkább olaszországi, elsősorban liguriai nyaralásokból ismert focacciát, ami kezdő kenyérsütők számára is elronthatatlan mutatvány, még a nyújtófát sem kell hozzá elővenni.

Végül pedig, bármilyen hihetetlen, de mi is az ősembertől származunk, így a hazai kovászos cipóink elődje is egy lepénykenyér-féleség, a sokáig keletlen, majd kelesztett kenyérlángos. Kívül ropogós, mintha csupa sercli volna, belül foszlós, ütős feltéteivel ma is imádott vásári mulatság.

Az őskenyerek otthoni kivitelezésének legnagyobb problémája a kemence minimum 300 Celsius-fokának panelkonyhai elérhetetlensége, ezért jobb, ha mindenki azonnal nekiáll kemencét építeni, vagy beszerez egy jól hevíthető vas- vagy kőlapot, és ezt helyezi a sütőbe, grillre, tábortűzre. Vagy ha nem izgatja a gasztrorégészkedés, használjon előre hevített sütőlapot.

Receptek: