A legjózanabb koktélok

Americano
Vágólapra másolva!
Hisztérikusan ragaszkodunk a nyárhoz, és nem vagyunk hajlandóak tudomásul venni, hogy alig pár hét van hátra szürkületig. Az utolsó nyári hosszú hétvégére összegyűjtöttük a legfrissítőbb koktélokat.
Vágólapra másolva!

Van, amelyik frissít, van amelyiknek szép a színe, és ezért vidámít. Klasszikusok, fura nevűek és olyanok, amelyek Magyarországon még nem is nagyon kaphatóak.

A klasszikusok

Forrás: AFP

Mojito

Talán minden koktélok fejedelme, a legismertebb, legnépszerűbb és valóban szuperfriss üdítőital. Naná, hogy az első, amely nyári koktélként eszünkbe jut.

Fröccs

A fröccs egyszerűen nem bír kimenni a divatból. Isszák a kiskocsmákban, a vendéglőkben, éttermekben és a legtrendibb szórakozóhelyeken is. Naná, a magyar bor jó, szóda van. Az igazán frissítő a sóherfröccs, a lakó- vagy sportfröccs és a viceházmester. Itt megtudja, hogy melyik mi.

Alkoholmentesek, keserű és édes lónyálak

A nem alkoholos változatokba vagy örökre szerelmes lesz valaki, vagy gyűlölködve nézi, amikor lihegek a telefonba: Tényleg? Érkezett egy karton Chinotto? Ne szépítsünk, ezek is csak szénsavas, cukros fanták, de keserűek, nemzetiek, amelyekért menő rajongani. A már említett Chinotto/Chino mellett érdemes kiemelni a Sanbittert, ezekhez néha itthon is hozzá lehet jutni delikátüzletekben.

Forrás: Wikipedia Commons

Cuba Libre

Nem más, mint könnyű rumos kóla, amely hosszan tartó, kellemes részegséget biztosít. Édes, kislányok is meg tudják inni, mégsem vörösboros kóla, és a neve is előkelő.

Campari narancs

És ha már nyár és a színek, egy igazi klasszikus, anyáink, sőt nagyanyáink is vagiztak már vele, mert egyszerűen jól áll a kézben.

Caipirinha

Férfi állítólag elvből nem rendel ilyen koktélt - talán mert a többség ki sem tudja mondani. Pedig ez pont egy friss, savanyú kis fröccs.

Forrás: Táfelspicc

Americano

A torinói Americano a Negroni kikönnyített változata, sőt megelőzte azt. A név, bár sokan szeretik azt hinni, hogy az amerikaiakhoz van köze, valószínűbb, hogy az olasz amaro (keserű) szóból ered. Receptje megegyezik a brutális Negroniéval, csak a gin helyett szóda van benne. Negroni úgy lett belőle, hogy 1919-ben Negroni grófnak úgy alakult az élete, hogy valami erősebbre volt szüksége. Ekkor került az italba a narancsgerezd is, amely az 1860-ban született Americanónak nem volt sajátja.

Bellini

A Bellini, ahogyan a Spritz, szintén velencei ital, a Harry'a Bar tulajdonosa, Giuseppe Cipriani készítette először a II. világháború környékén, és egy Bellini-festményen látható rózsaszín árnyalat után nevezte el így. Igazán költői, ugyanis Giovanni Bellini reneszánsz festő szintén velencei volt. Már csak a romantikus eredet miatt is érdemes ilyet iszogatni.

Ami még nincs is

Hisszük, és kicsit reméljük is, hogy az Aperol Spitz után a shrub koktélok is betörnek a magyar szórakozóhelyekre. Gyümölcsösek, édesek, savanyúak, és nincs szabály az elkészítésükre.

Narancs-shrub koktél

Kicsit édes, kicsit rumpuncs ízű, de annyi ecettel savanyítjuk és annyi szódával hígítjuk frissítőre, amennyivel szeretnénk. Nincs szabály.

Forrás: Táfelspicc

Szeder-shrub

Annyira szép a színe, hogy késő nyárra - kicsit modorosan az ősz ígéretével - tökéletes, és jól áll a kézben.