2013 spritze a shrub?

shrubalap
Vágólapra másolva!
A shrub egy gyümölcsalapú koktél, lényege az édes, gyümölcsös savanyúság. Az alap lehet cirtomlé vagy narancslé, de szinte bármilyen ecetben savanyított, cukrozott gyümölcs leve. Ezeket keverik a mixerek röviditalokkal, rummal, brandyvel, mi pálinkával is, mert miért ne. Hígítható szódával, limonádéval, de ez sem muszáj, a shrub nem egy vasszigorral betartandó recepten alapul, szabad változtatni, szinte mindent, ha van gyümölcs, ecet és cukor.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A shrub közel-keleti eredetű, sörbetnek indult, majd alkohol került bele. Így lett frissítő, de közben ütős is. Az alkohol és a cukor ráadásul tartósítja a gyümölcsöt, ezért valószínű, hogy a shrub eredetileg frissen tartási célokat szolgált a hűtőszekrények betörése előtt. A 18. században, vízzel hígítva, Amerikában is itták frissítőnek. A shrub tehát a citrusos vagy savanyított gyümölcs levétől lesz jellegzetesen fanyar, ezt a savanyúságot cukor enyhíti, az alkohol és a szóda csak plusz öröm. A tökéletes shrub édes-savanyú, meghozza az étvágyat, ugyanakkor csökkenti a szomjúságot.

Rengeteg variációja van, bármelyik idénygyümölcsből menő, és az alkoholt ki is hagyhatjuk a koktélból, ha nagyon akarjuk.

De minek?

Forrás: Táfelspicc

A három kötelező alapanyag, plusz egy opcionális:

Gyümölcs

Használhatunk bogyós gyümölcsöket, őszibarackot, szilvát, rebarbarát. Nem gyümölcskosarat készítünk, úgyhogy nyugodtan lehet ütődött, kicsit már szottyadt alapanyagot használni, a szirup készítéséhez tökéletesen megfelelnek azok is. Kiválasztom a (lehetőleg idény-) gyümölcsöt. Megmosom és kiszedem a magokat és csumákat, ha kell, a héj eltávolításával nem vergődöm. (Az epret felvágom, de az áfonyát és a kisebb gyümölcsöket krumplinyomóval szétnyomom. A citrusokat, ha azokból választottam, nagyobb darabokra vágom, de azokat sem pucolom meg.)

Cukor

Fehér kristálycukor is jó, de trendibb, ha nádcukrot vagy barna cukrot használunk, mint a nagyok. Meg kicsit finomabb is.

Ecet

Bármilyen, nem túl erőszakos ízű ecet. Lehet ez gyümölcs-, bor- vagy balzsamecet is.

Alkohol

Vodka, pálinka, brandy, tequila, rum. Bármi, amiről el tudjuk képzelni, hogy jó a kiválasztott gyümölccsel. Kihagyható, de akkor mi értelme az egésznek?

A shrubkészítés nagy szabadságot ad, merjünk próbálkozni. A legtöbb mixer szerint érdemes azonos mennyiségű gyümölcsöt, cukrot és ecetet használni, majd kóstolás után igazítani a végterméken, a technológia is szabadon választott.

Forrás: Táfelspicc

Néhány módszer a shrubalap készítésére:

Főzéssel

Ugyanannyi cukrot és vizet teszek egy serpenyőbe, alacsony lángon melegítem, amíg a cukor feloldódik. Azonos mennyiségű gyümölcsöt teszek bele, és addig forralom, amíg a gyümölcs kiadja az összes levét. Lehűtöm és leszűröm. Hozzáadom az ecetet (apránként, kóstolgatva), jól összekeverem, lefedem, és a hűtőbe teszem.

Főzés nélkül

Összekeverem a cukrot és a gyümölcsöt egy tiszta tálban. Lefedem és szobahőmérsékleten néhány óráig pihentetem, vagy a hűtőszekrényben 2-3 napig érlelem. Akkor jó, ha a gyümölcs már sok levet eresztett. Leszűröm (és passzírozom) a cukros gyümölcsöt, lehetőleg minél több levet kinyerve belőle. (A keményebb gyümölcsöket - mint a körte vagy a nektarin - pürésítem is előtte, ha nem vagyok lusta hozzá.) Hozzáadom az ecetet, jól megkeverem, és beteszem a hűtőbe.

Ecetes infúzió

A gyümölcsöt egy tálba teszem, annyi ecetet öntök rá, amennyi ellepi. Lefedem, és négy-öt napig a hűtőben érlelem, alkalmanként felrázogatom. Leszűröm a gyümölcsöt (át is passzírozom, a lényeg, hogy minél több lé jöjjön ki belőle.) Egy serpenyőben hozzáadom a cukrot, és alacsony lángon addig melegítem, amíg a cukor feloldódik. Lehűtöm, és hűtőszekrénybe teszem.

Shrub koktélok: