Piacfelmérés: a Lehel

lehelnyito
Vágólapra másolva!
A Lehel piac, pontosabban most már csarnok, sokak szerint Budapest egyik emblematikus piaca. Van a Nagycsarnok, meg van a Lehel, még esetleg a budaiak a Fény utcát hozzáteszik, de ennyi. Pedig a Lehel egyáltalán nem olyan jó, mint azt sokan szeretik hangoztatni. Nemcsak a kínálatról van szó, de a csarnok használhatóságáról is.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Cím: 1138 Budapest Váci út 9 15

A csarnokot tervező ifjabb Rajk László építészeti teljesítményéről annak idején minden létező fórumon megosztotta a véleményét mindenki, aki csak kicsit is konyít az építészethez, és a csarnok évtizedes használata azóta a belső teret kritizálókat igazolta. A kialakításnak köszönhetően hétvégén lehetetlen hatékonyan közlekedni (a Fővám téri vásárcsarnoknál ezt például sikerült megoldani. Érdekes módon, hogyha nem raknak semmit a közlekedő emberek útjába, akkor nem fogja akadályozni őket semmi a közlekedésben. Forradalmi.), a standok mellé épített körpadok tovább rontják a helyzetet, az alsó szint elképesztő túlterheltségéhez képest a felső teljesen kihaltnak tűnik. Nem egy jó hely ez, hiába járnak ide nagyon sokan, akik itt laknak a közelben.

Forrás: Táfelspicc

Forrás: Táfelspicc

Forrás: Táfelspicc

Zöldségek

Legalább nyolcvan százalékban nagyban piacos egységáru, hétvégenként a középső részen akadnak termelők is, különlegesebb gyümölcsöket és zöldségeket olyankor érdemes keresni, de túlságosan nagy igényekkel ne ide jöjjünk. Van egy zöldfűszeres, ahol egész évben kapni vágott és cserepes fűszereket, ez jó. A zöldségesek jó része viszont alapvetően van eltévedve a kereskedelem jelentésével kapcsolatban. Sok helyen nem nagyon szeretik, ha válogatunk, és a legtöbb stand úgy van megoldva, hogy ne is nagyon tudjunk válogatbni, leszámítva egy-két terméket. A középső soron van egy zöldséges (az italmérés mögött), ahol többféle gomba is van. Hétvégenként, ha olyan az idő, és szezonja van, alkalmi árusok vargányát, rókagombát szoktak kínálni.

Forrás: Táfelspicc

Húsok

Elképesztő mennyiségű hentesüzlet van, de nagyjából mindenhol ugyanaz a minőség van marhából is, csirkéből is, sertésből is. Van egy hentes a középső sor közepén, kis portállal, ahol nagyon szép marhahús van, ez valamivel többe is kerül, mint a piacon máshol a marha, viszont bőven megéri a különbözetet. A hentesek nagy része egyébként kifejezetten kedves, a templom felőli végen akad egy-két idősebb szaki, akinek a modora kívánnivalót hagy maga után, de hát nem kötelező náluk vásárolni, sosem volt az.

Forrás: Táfelspicc

Savanyúságos

Van több, érdemi különbség a termékek minőségében nincs, mindenhol ugyanaz a nagyipari savanyítás.

Halak

A földszinti halas a minimál alapkészletet hozza, pontya szép, pár pisztráng, lazacfilé és mélyhűtött áru, de sajnos ezzel a képpel találkozunk mindegyik budapesti piacon, kivétel a Nagycsarnok. Azt már csak a sorozathoz közel álló népnevelő szándék miatt írjuk ide, hogy az "elnézést, lefényképezhetjük a pultot?" kérdésre az adekvát válasz nem az, hogy "jó pénzért". Jó pénzért nemhogy nem fogunk fotót készíteni, de soha a büdös életben nem megyünk vissza egy fél halszálkát sem vásárolni olyan valakitől, aki a potenciális vevővel való kommunikációt még mindig a hetvenes évek szocialista szolgáltató tempójában gondolja megoldani. Nincs is fénykép a halaspultról.

Egyéb

A Lehel csarnok tulajdonképpen egy hatalmas egyéb, legalábbis az egyéb kategória jóval színesebb és izgalmasabb, mint a hagyományos piacos kínálat. Van itt minden, mint a búcsúban: postahivatal, műanyagos, számítógépes, vasedény, olcsó ruhás (abból az emeleten vagy száz), bioboltok, tényleg, már csak a vattacukros meg a céllövölde hiányzik, hogy teljes legyen a kínálat. Ami ezen kívül van, az - sajnos - nem igazán elengedhetetlen egy piachoz. A csarnok első emelete egyébként teljesen fölösleges: ami ott található, anélkül nyugodtan meglenne egy jó piac, persze akkor az üzemeltetők gondban lennének, mert van egy félig kihasználatlan csarnokuk.

Forrás: Táfelspicc

Forrás: Táfelspicc

Miért érdemes ide járni

Az egyetlen, amiért megéri idejárni annak, aki a környéken lakik, az utcaszinten, a lehel utcai oldalon található deli. Itt nagyon sok skülönleges alapanyag, friss gyömbér, fűszzerkeverék, fűszerpaszta, többféle rizs, hüvelyes és korrekt török konzervipari termékek vannak, rendes kimért olajbogyó, török joghurt. És azt is említsük meg, hogy akárki legyen is bent, a tulajdonos, a felesége, vagy valamelyik alkalmazott, a kiszolgálás olyan profi, kedves és minőségi, hogy a piac árusainak nyolcvan százalékát beutalnánk ide egy kurzusra.

Mikor

Hétfőn nagy a pangás, alig van nyitva valami, de ezt leszámítva nagyjából mindegy. Hétvégén valamivel több a termelőnek kinéző árus, de csak ennyi a különbség.

Nyitvatartás:

Hétfő-péntek: 06:00 - 18:00
Szombat: 06:00 - 14:00
Vasárnap: 06:00 - 13:00

Már felmért piacok: