Gyöngytyúkzselé pisztáciával

vancsa gyongytyuk csirke zsele
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Alapanyagok:

  • egy nagy gyöngytyúk fele
  • szárnyasalaplé
  • konyak
  • pisztácia
  • citrom
  • olívaolaj
  • a tálaláshoz salátalevelek, zöld olajbogyó

Keresek egy kisebb, körülbelül egyliteres formát, beteszem a fagyasztóba. Felforralok két liter kész tyúklevest (szárnyasalaplét), beleöntök két pohár konyakot, belerakom a feldarabolt gyöngytyúkot, puhára főzöm. Ha kész, kiszedem, a főzőlét lezsírozom, elkülönítek belőle negyedliternyit, ezt egy kiskanál agaragarral felforralom, majd hagyom kihűlni. (A többi lé jó lesz valami másra.) A húst lebőrözöm, kicsontozom, feldarabolom, ráfacsarom egy citrom levét. Mozsárban összetörök tíz deka pisztáciát, de nem lisztté, hanem csak darabokra, majd összekeverem a hússal. Kiveszem a formát a fagyasztóból, az aljára egy kevés folyadékot kanalazok, hagyom megdermedni. Rápakolom a pisztáciás húskeveréket, ráöntöm a megmaradt lét, ám ebből előbb egy keveset félreteszek. Lefedem a formát, és egy éjszakára a hűtőbe rakom. Másnap a kocsonyát óvatosan egy tálra borítom. Vastagon felszeletelek egy citromot, a szeleteket kettévágom, a nagyobb feleket megint ketté. Fölmelegítem a félretett levet, egy darabon megkenem vele a kocsonyát, és odanyomok egy darab citromot, ami remélhetőleg oda is ragad. Így folytatom, amíg a citrom el nem fogy; a kocsonya tetején a citromdarabkákat lehetőleg állítva igyekszem elhelyezni, mert úgy jobban mutat. Közvetlenül a fogyasztás előtt összetépkedett, olajjal és citromlével elkevert salátalevelekkel és olajbogyóval körberakom.