Indiai kisszótár

fűszerpirítás, fűszerek pirítása
Vágólapra másolva!
Mi az a tikka, a masala, a tikka masala, a garam masala, a vindaloo? Ezeket nézzük át, hogy ne legyen olyan nehéz eligazodni.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Csirke tikka: Csont nélküli húsdarabok, általában nyárson, parázson vagy kemencében megsütve. Megelőzően joghurtos-fűszeres pácban áll. Sütés közben vajjal szokás kenegetni. Pandzsábi verziója gyakran csontos, és izzó faszénen készül.

Tikka masala: Csirke tikka masalában, azaz fűszeres szószban.

Korma: Ez tulajdonképpen egy elkészítési technikát jelöl. Az alapul szolgáló húst először nagy lángon lepirítják, ezt követően hosszan, nagyon alacsony lángon főzik-párolják, minimális folyadékon. Joghurtos vagy kókusztejes szafttal készül, általában csirkéből. Korianderrel és köménnyel fűszerezik, nagyon kis lángon főzik, hogy a joghurt ne forrjon föl.

Tandoori csirke: A jellegzetes színű húst a speciális formájú tandoori nevű kemencében sütik, joghurtban és fűszerekben pácolva, ettől lesz olyan omlós, mégis szaftos. A fűszerezése általában tandoori masala (garam masala, fokhagyma, hagyma, gyömbér, cayenne-i bors) és piros csili. A csirkét gyakran nem a kemencében, hanem faszéntüzelésű grillen sütik.

Vajas csirke (murg makhani): Általában egy éjszakára pácba tett csirkét tandoori kemencében megsütnek, vaj, tejszín, paradicsom és fűszerek (garam masala, gyömbér, koriander, fahéj, kömény) keverékéből sűrű mártást főznek, ebbe kerül a hús. A mártást gyakran kesupasztával sűrítik.

Garam masala: Az indiai konyha egyik legjellegzetesebb fűszerkeveréke. Elég sok változata terjedt el, a legközismertebb a fekete és fehér bors, fahéj, szegfűszeg, kétféle kömény, háromféle kardamom keverékéből készül. Ezt a keveréket aztán a recepttől függően egyéb fűszernövényekkel, hagymával, kókusztejjel, ecettel, tisztított vajjal vagy más zsiradékkal pasztásítják. A zacskóban kapható, előre őrölt fűszerkeverék elég hamar veszít eredeti aromájából, ha van otthon mozsarunk, minimális utánajárással készíthetünk friss pasztát.

Vindaloo: Általában sertéshúsból készül, de bárányból és csirkéből is szokás főzni. Savanykás-édeskés ízét a mustár, gyömbér, kurkuma, fahéj, ecet (általában pálmaecet) adja.