A legjobb mexikói szakácskönyv

El sabor de México
Vágólapra másolva!
A mexikói konyha világszerte népszerű, ezt köszönheti a spanyol íny, a változatos alapanyagforrásokkal rendelkező ország, és az őshonos gasztronómia találkozásának. Patricia Quintana: El sabor de Mexico - könyvkritika.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Patricia Quintana: El sabor de Mexico

A könyvben az elismert mexikói séf, Patricia Quintana kalauzol minket végig hazája gasztronómiáján, ahol az eltérő földrajzi sajátosságokat figyelembe véve régióról-régióra haladunk, nem pedig alapanyagok, vagy fogások szerint.

Minden régió bevezetőjében kimerítő információkat kapunk az arra jellemző alapanyagokról, eredetéről, technológiákról, ahogy a könyv elején külön fejezet foglalkozik a mexikói konyha elmaradhatatlan kellékeiről, a taco készítéséhez használt nixtamalról, vagy tucatnyi csilipaprikáról is.

A receptekből rengeteget megtudhatunk a mexikói konyha lelkéről is, egyrészt az adagok soha nem két, vagy akár négy főre szólnak, itt a mértékegység bizony a nyolc. Hasonló érdekesség, ami a könyvet csak fellapozva feltűnik, az egy-egy recepthez felhasznált hozzávalók mennyisége.

A tucatnyi alapanyagból összeálló fogások oka egyszerű, az Újvilágba érkező spanyol asszonyok komoly udvarral, személyzettel rendelkeztek, volt aki vágja, pucolja, kopassza, őrölje és keverje a hozzávalókat, így alakult ki a világ egyik legbonyolultabb konyhája a cocina de la kolonia, azaz a mexikói gyarmatosítók konyhája. Mára ezek a fogások adják a mexikói konyha nagy klasszikusait, mint a nemzeti ünnepen fogyasztott chile en nogada, a változatos mole-k, vagy az egész világon tojáslikőrként elterjedt Rompope.

Forrás: Táfelspicc

Mindhez pontos receptet és elkészítési útmutatót ad a könyv, de a mindennapokon is elkészíthető sültek, egytálételek és babos fogások tucatjaihoz is lehet receptet, ötletet kapni. És éppen az ország gazdag alapanyagkészlete adja a könyv egyetlen hátrányát. Ez a szakácskönyv korlátlanul szinte csak Mexikóban használható, de a receptek bő háromnegyedéhez az alapanyag beszerzése egyetlen magyar városban sem ütközik akadályokba.

Kiknek ajánljuk: Két nagyon különböző rétegnek, ugyanis ez a könyv nem csak a kiváló alapanyagforrásokkal rendelkező, tapasztalt szakácsoknak kincs, de a mexikói konyha iránt csupán kíváncsian érdeklődő olvasónak is rengeteg hasznos információt tartalmaz. A könyv angol és spanyol nyelven jelent meg.

A könyv alapján készült receptjeink:

Töltött chile ancho

Sajttal töltött, rántott jalapeno