A hal jobban védi a szívet, mint az Omega 3 készítmények

halszósz
Vágólapra másolva!
Nem nyújtanak olyan jó védelmet a szív és érrendszeri betegségek ellen a halolajat tartalmazó készítmények, mintha halat ennénk, állítja egy tanulmány.
Vágólapra másolva!

Számos kísérlet és vizsgálat bizonyította, hogy az omega 3 zsírsavakban gazdag tengeri halak csökkentik a szív- és érredszeri betegségek kockázatát, amiből kiindulva évtiztedek óta a halolajból készült Omega 3 készítmények hatásáról is ezt gondolták. Egy a hetekben a
Archives of Internal Medicine-ben piblikált tanulméyn szerint azonban ez koránt sincs így.

Az Omega 3-at tartalmazó táplálék kiegészítők nem olyan hatásosak, mintha halat fogyasztanánk heti két-négy alkalommal (ez az a mennyiség, aminek már kimutatható egészségvédő hatása van). A vizsgálatot a Koreai Nemzeti Rákkutató intézet igazgatója, Dr. Seung-Kwon Myung vezette. Tizenégy, 1995 és 2010 között publikált kísérlet eredmélnyeit vetették össze, összesen húszezer, szívbeteg alany anyagához jutottak így hozzá. A betegek napi Omegfa 3 adagja a fél grammtól egészen öt grammig terjedt, a betegséget követő 1-5 évig vizgyálták őket. Myung és csapata az eredményeket összevetve úgy találta, hogy a készítmények szedése nem csökkentette további szívbetegségek kialakulásának kockáztatát. A tudósok azt javasolják, hogy a töbsszörösen telített zsírsavakat élehetőleg teneri halakból és ne készítményekből vigye be, aki teheti, akinek viszont erre nincs lehetősége, vagy utálja a hal ízét, az fogyasszon lenmagolajat - ez ugyanis legalább olyan jó forrása a jó zsíroknak, mint a tengeri hal