Vágólapra másolva!
A bolti morzsák állaga unalmas, könnyen megégnek és az ízűk sem a legjobb. A szilánkos panko pedig borzasztó drága, ezért megmutatjuk, hogyan készül házilag a tökéletes morzsa.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Az alapanyag

Mivel a kenyér, vagy zsemle héja jobban meg van sülve, mint a belseje, ezért a kenyeret kiszárítás előtt meg kell szabadítani a héjától. Nem kekeckedés, hiszen sütés közben a már eleve jobban megsült morzsadarabok már égnek, amikor a bélből belereszeltek még csak sülnek.
A felhasznált termék lehetőség szerint minél természetesebb eljárásokkal készült, lehetőleg kovászolt legyen, az hogy kenyér, vagy zsemle, ennél kevésbé lényeges, sőt, nem is az.

A szárítás

Egy egykilós kenyérbéldarab a tűző napon, vagy 50 fokos sütőben 2 nap alatt kiszárad, de a lényeg, legyen üvegszilánkok módjára törő, csontszáraz, mielőtt egy vászonzacskóba, vagy dobozba elteszik, vagy sebtiben lereszelik.

A reszelés

Ha darálón ledarálják, le kell mondaniuk a panírozás minőségét drámaian feljavító szilánkokról, ezért inkább nagylyukú reszelőn reszeljék le. Akkor lesz ilyen szép.:

Forrás: Táfelspicc
Forrás: Táfelspicc

Száraz helyen hónapokig eláll, ha kenyérmaradékuk képződik, semmiképpen se dobják el, hanem készítsenek belőle morzsát, de direktbe is érdemes nekiállni, látványosan finomabb rántott ételek készíthetők ebből a házimorzsából.