A legelőnyösebb toka - a tokaszalonna

tokaszalonna
Vágólapra másolva!
A koncok elnevezései ritkán félrevezetőek, de a tokaszalonnánál kíméletlenebbül leíró akkor sincs közöttük. A toka bizony szalonna, akkor is, ha a sertés álla alatt lóg. De míg a sajátunkat gyűlöljük, a sertését imádjuk. Minek van? Felismerni könnyű, ahogy a képen is látható, bő kéttenyérnyi, szögletes képlet, 2-3 ujjnyi zsírral, benne esetleg ujjnyi hússal.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Sós, vagy füstölt szalonnának kicsi darab ez, felhasználása ezért más irányokat vett.

Abálni

Ahol a legtöbbet találkozhatunk vele, az az abált szalonna, ennél nem is tudunk egyszerűbb receptet rá, a babérleveles, borsos, hagymázott lében lassú lángon 2-3 óra alatt puhára főtt szalonna tetejét beirdalom és rengeteg finomra vágott fokhagymát és kiváló minőségű fűszerpaprikát dörzsölök bele. Mivel nem járja, hogy egy ekkora szépségnek egyetlen ruhája legyen, elkezdtünk kísérletezni. Azt nem mondom, bár ne tettük volna, de a tokaszalonna és az abálás, majd paprikás-fokhagymás masszázs olyan tökéletes és felülmúlhatatlan egység, mint az éppen véresre sütött, fűszerekkel nem bolygatott bélszín.

Cifrázni

A fokhagyma és a medvehagyma íze nem áll olyan távol egymástól, hogy ne válthattuk volna ki a paprikás-fokhagymás bedörzsölést rozmaringos-medvehagymás pestóval. A végeredmény friss, népszerű volt, részletek itt: medvehagymás tokaszalonna

Utána annyira felbátorodtunk, hogy egy másik darabot lime-os, joghurtos pácba raktunk, úgy sütöttük meg. Ezt a pácot legközelebb szárazabb húshoz próbáljuk ki, bár a lime és a zsír mindig olyan szépek együtt. Részletek itt: joghurtban pácolt tokaszalonna

Sütni

A tokaszalonna mindig bőrös, ez a bőr viszont vékony, a szalonna pedig csupa zsír, ezért ropogós bőrű sült szalonnához remek alapanyag. A szalonnát elég bőrös felével lefelé egy vastepsibe fektetni, félujjnyi vizet önteni alá, és 110 fokon elkezdeni a sütését.

A későbbi szeletelés miatt érdemes a bőrét egy éles késsel, vagy borotvapengével becsíkozni (átvágni a bőrt, de a szalonnát nem bántani alatta) később, amikor a bőr már ropog, törik, sokkal könnyebb lesz így, a már kész vágások mentén felszeletelni a szalonnát. Ha a víz elpárolog, pótolni kell, a szalonna másfél-két óra múlva szépen átsül, körbepirul. Ekkor kell a hasára fektetni és grill fokozaton megpirítani a bőrét, hogy még jobban ropogjon. Akinek van sörrel locsolós kötődése, ilyenkor nyugodtan megteheti azt is, de csak magas lángon, mert pirítunk, szárítunk, nem párolunk.