Gin-tonik torta

gintorta
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: 15 perc, plusz 2,5 óra sütési-, szárítási idő

Alapanyagok 25 centis tortaformához:

A torta:

  • 200 g vaj
  • 4 egész tojás
  • 3 citrom, vagy lime lereszelt héja
  • 200 g cukor
  • 300 g liszt
  • 2 dl tonic
  • egy csipet só

A mázhoz:

  • egy tojásfehérje (a sárgáját beleveszejtettem a tésztába)
  • 20 dkg porcukor
  • 2 dl gin

A tortához a vajat habosra keverem a cukorral és beleadagolom egyenként a tojássárgájákat és a tonikot.

A tojásfehérjéket felverem, hozzáadom ezt is a masszához. Ezután megy bele a liszt is.

Kivajazott, lisztezett formába öntöm és 150 fokos, előmelegített sütőben 70-80 perc alatt megsütöm.

A mázhoz a tojásfehérjéket kemény habbá verem, tovább habosítom a ginnel, majd a cukorral. Sűrűn folyós lesz, ha nem, mehet bele még cukor.

A mázat a tortára öntöm és 50 fokos sütőben hagyom keményre száradni, körülbelül 1 óra alatt.

A máz tulajdonsága, hogy nagyon törik, ezért nehezen szállítható a kész torta.

A tonic helyett tejet, a gin helyett vizet is használhatunk, ha klasszikus citromtortára vágyunk.