Vágólapra másolva!
Vízenkullogó vagy kútban kelt. Nevét a különös eljárásról, a vízben kelesztett tészáról kapta, amit annak idején akár egy éjszakára is a kútban hagytak.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 3 óra

Hozzávalók:

  • 4 tojássárgája
  • 8-10 ek tejföl vagy tej
  • 6 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dkg porcukor
  • citromhéj
  • egy kevés só
  • fél kg daraliszt (rétesliszt)

Tálban elkeverjük a tojássárgáját, a tejföllel, az olvasztott, langyos vajjal meg az elmorzsolt élesztővel. Beleszórjuk a cukrot, a reszelt citromhéjat meg a sót. Végül hozzáadjuk a lisztet és jól kidolgozott tésztát dagasztunk. Tiszta konyharuhába csomagoljuk, amit előzőleg zsírral alaposan kikenünk, meleg vízzel telt tálba tesszük és meleg helyen pihentetjük.

Forrás: Táfelspicc

Egy óra múlva elkezd a víz tetejére emelkedni.

Forrás: Táfelspicc

Nagyjából 2-2 és fél óra múlva teljesen megkel.

Forrás: Táfelspicc

Mikor a tészta már a víz tetejére emelkedik, kivesszük a vízből és az asztalkendőből és liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk. Kis kerek kalácsokat szaggatunk belőle, sima vagy fahéjas cukorban pedig tetszőleges formára sodorjuk, tekerjük. Gyengén megkent tepsire rakjuk és jó meleg sütőben megsütjük.