Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Sült liba almával és aszalt szilvával töltve

váncsa sült liba almával és aszalt szilvával töltve
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Hozzávalók:

  • egy ötkilós liba
  • az alapléhez
  • egy hagyma
  • egy kis darabka friss gyömbér
  • egy körömnyi babérlevél
  • a töltelékhez
  • hetven deka alma
  • húsz deka aszalt szilva
  • egy kis üveg jó fekete sör
  • öt deka mazsola
  • egy kevés kardamom
  • két marék friss kenyérmorzsa

a mártáshoz

  • másfél deci testes vörösbor
  • fél-egy deci tejszín
  • kukoricakeményítő

Előző nap az aszalt szilvát kimagozom, üvegtálba rakom és leöntöm annyi fekete sörrel, amennyi ellepi.

A liba nyakából, szárnyvégeiből, zúzájából, szívéből és az alaplé további hozzávalóiból alaplét főzök, leszűröm, félreteszem.

Összevagdalom az almát és a leszűrt aszalt szilvát, hozzáadom a kenyérmorzsát és a mazsolát, beleszórok egy csipetnyi frissen őrölt kardamomot, összegyúrom. A libát kívül-belül sózom és borsozom, hasüregéből kiszedem a felesleges testhájat, megtöltöm a madarat az elkészített masszával, a nyílást összetűzöm. Húsrácsra téve százhatvan-százhetven fokon körülbelül három és fél óráig sütöm. Ha kész, húsz percig állni hagyom. A húsrács alatti tepsiben összegyűlt szaftot lezsírozom, hozzáadom a közben elkészült és két-három decinyire beforralt alaplét, a vörösbort és a tejszínt. Sűrűre főzöm, közben adok hozzá egy kevéske finomra vágott friss majoránnát, már ha van. Ha nincs, nem adok. A mártást külön csészében rakom a liba mellé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről