Sáfrányos libasült konfitált körtével

váncsa sáfrányos libasült konfitált körtével
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Hozzávalók:

  • egy ötkilós liba
  • egy nagy hagyma
  • két babérlevél
  • egy tojássárgája
  • egy csipet valódi valódi sáfrány (porcelánmozsárban porrá törve, majd kevés langyos vízben feloldva)
  • két evőkanál körtepálinka
  • két-három evőkanál porcukor

A konfitált körtéhez:

  • két nagy, érett, de kemény körte
  • két-három deka vaj
  • egy kis fej hagyma
  • egy gerezd finomra vágott fokhagyma
  • egy babérlevél
  • tizenkét deka nyers füstölt sonka
  • egy kiskanál római kömény
  • négy evőkanál körtepálinka

A liba belsejéből a fölös mennyiségű testhájat kiszedem és félrerakom, ebből a későbbiekben zsírt olvasztok, ám az most nem fog játszani. A madarat sóval kívül-belül bedörzsölöm, a hasüregében elhelyezem a hagymát és a két babérlevelet. Száznyolcvan fokra előmelegített sütőben körülbelül három óra alatt készül el, alacsonyabb hőmérsékleten nyilván hosszabb idő alatt, viszont úgy a jobb. Összekeverem a sáfrányt a körtepálinkával, a tojássárgájával és a cukorral, a madarat evvel a mixtúrával egyenletesen bekenem, majd további fél órára visszateszem a sütőbe, közben gyakorta ránézek, hogy meg ne égjen.

Feldarabolás előtt húsz percig hagyom állni.

A konfitált körtét lehetőleg előző napon készítem el. A vajon megdinsztelem a finomra vágott hagymát és a fokhagymát, hozzáteszem a babérlevelet és az apró kockára vagdalt sonkát, majd kis lángon kevergetem amíg a sonka valamelyest meg nem barnul. Közben a körtét meghámozom, kimagozom és apró kockára vágom, körülbelül akkorára, mint a sonkát. Beleszórom a serpenyőbe, meghintem a gorombára törött római köménnyel, meglocsolom a pálinkával. Addig párolom, amíg a körte összeesik és áttetsző lesz. Másnap a tálalás előtt újramelegítem és némi citromlét, esetleg még egy kis pálinkát adok hozzá.