Mit egyen az a gyerek?

gyerekétrend baba
Vágólapra másolva!
Aggódó anyák tömege próbálja táblázatokba szorítani gyermeke táplálását: szoptatáskor percenként mérlegre teszi, később pedig a pempőmaradványokat méricskéli, a játszótéren szorongva hasonlítgatja kölykének arányait a többiekéhez. A rögeszmét ebben az esetben is a felügyelőszervek ültetik a fejébe.
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

Peti és Kati másfél évesek, mindketten egészségesek, sosem betegek, Peti 14, Kati 10 kiló. Az aktuális tanácsadáson megmérik őket, majd mindkettő gyerekorvosa alaposan összeszidja mindkét anyukát. Peti ne egyen annyi csokit, édességet, ne igyon cukrozott italokat. Sosem kap ilyesmit, védekezik az anya. Kati egyen többet, kínálja meg naponta öt étkezéssel, stb. Öt teljes étkezést megeszik, veti közbe a másik anyuka is. A végső válasz mindkét esetben: "Akkor is."

Még súlyosabb a gyerekorvosi terror, ha a gyerek enyhe náthán esik át, ekkor azonnal étrend-kiegészítők és vitamincseppek hegyeit írják fel, de örömmel ajánlják a hívogató macikkal és nyuszikkal díszített, vitaminnal dúsított italok, kekszek, instant pépek alkalmazását is. Pedig nyilván ők is tudják, hogy ezek egy náthán nem biztos, hogy segítenek, a helyes és teljeskörűen egészséges táplálkozás pedig inkább hosszú távon fontos a gyerekek fejlődése szempontjából. A gyerekeknek, életkoruktól, nemüktől függően vasban, kalciumban, D-vitaminban (és minden más, felnőttek számára is fontos vitaminban) gazdag ételekre van szüksége, ezeket a tápanyagokat pedig főleg táplálékokból kell felvennie. Egy ülő munkát végző felnőttel ellentétben pedig, mivel állandó mozgásban vannak és szervezetük folyamatosan testük izom-és csontfejlődésén dolgozik, rengeteg energia és tápanyag kell nekik - szénhidrát, zsír csakúgy, mint fehérje és rostok.

Szépen ettél?

A halálra tömött gyereknek egy életre elmegy a kedve az evéstől, az enni szerető kölyköktől pedig éppen ennyire könnyű örökre elvenni az evés örömét. A felelősség valóban az anyán van, a figyelmet azonban nem a mennyiségre, hanem a minőségre kellene összpontosítani, ezt is az ésszerűség keretein belül.

A legtöbb gyerek, legalábbis ami az evést illeti, a szokásai rabja, ezeket a szokásokat pedig mi alakítjuk ki. Ha tehát a hét öt napján kakaós csigát kap uzsonnára, valószínűleg ki fogja verni a balhét a hatodik napon, amikor joghurtot próbálunk lenyomni a torkán, ha viszont a hét öt napján szépen megette a joghurtot, a hatodikon azonban az arcunkba borítja, aznap ehet egy kakaós csigát is. Nem kell biocsírákra és gyökérrágcsálásra szoktatnunk, sőt, az sem muszáj, hogy a tápanyagtáblázatok a hűtőn függjenek, az ideális arányokkal, a legjobb alapanyagokkal viszont jobb tisztában lenni.

Mi, mennyi, miért?

Az általános, egészséges étkezéssel kapcsolatos alapelveken túl a tápanyagok ideális eloszlása a legfontosabb. A nap öt étkezését úgy kell felépítenünk, hogy mindig mindegyik ételcsoportból legyen a tányéron - vagy ha az előző étkezésben inkább az egyik volt hangsúlyos, akkor a következőben inkább a másik ételcsoportot helyezzük a főszerepbe. Ha a gyerek egyik étkezése mindennap gyümölcs, egy másik mindig tejtermék, a főétkezései pedig körülbelül egyensúlyban tartják a zöldség/főzelékféle, gabona- vagy tészta, hús- vagy tojás egyenlő arányú felépítésének szabályát, mindez pedig változatos, akkor a gyerek már egészségesen étkezik. Emellett már csak megfelelő mennyiségű folyadékra van szüksége, ami leginkább víz kell, hogy legyen - ha nem, a kevés gyümölcslével feljavított víz is elég tud lenni, nem kell a gyerekitalok drága és értelmetlen kínálatához nyúlnunk.

Ha például egy 1-3 éves gyerek megeszik egy nap 2 dl joghurtot, néhány szelet sajtot, és ezen felül kap még valamilyen gyümölcsöt és zöldséget is, akkor bőven benne lesz a napi ideális kalciummennyiség. A tejtermék fontos, de ez nem feltétlenül kell, hogy az előző generáció propagandája alapján valóban tej legyen - a sajtokban sokkal több kalcium van, de a joghurtban, sőt, a banánban, narancsban, a mazsolában és a babban is rengeteg található. Mivel a tiszta, jó minőségű zsírokra szüksége van, sose válasszunk zsírszegény tejtermékeket.

A vas már valamivel nehezebb téma, valóban érdemes megjegyezni, milyen ételekben van több, és azokat gyakran elővenni. A kölesgolyó nem véletlenül korunk babadrogja, már 100 gramm fedezi egy 1-3 éves gyerek napi szükségleteit. Sok vas van az aszalt paradicsomban, az összes májfélében és a babban, no meg az olajos magvakban, amiket rágni nem tudó babáknak még csak darálva szabad adni. A spenót és a sóska már nem a legnagyobb sztár ebből a szempontból, azért mégsem rossz, hiszen 200 gramm már belőle is fedezi a napi vasadagot. Gyerekorvosok mániája még a kakaó is, amiben ugyan valóban sok a vas, de csak a tiszta, cukrozatlan, magas kakaótartalmú porokra és csokoládékra jellemző ez, és érdemes vele vigyázni, hiszen a koffeintartalma is magas - ha nem akarunk az átlagosnál is pörgősebb gyereket, inkább csak reggel adjunk neki ilyesmit.

A vitaminok sztárja, főleg télen, mikor nem süt a nap, a D-vitamin, ezt a legtöbb babának cseppekben is felírják, pedig ez csak 1 éves korig feltétlenül szükséges. Utána elég, ha hetente többször eszik halat, tojást, és amint süt a nap, kizavarjuk. A C-vitamin-adagot biztosan fedezi a napi egy szem gyümölcs és a mindennapos zöldségbevitel.

Margarin, fehér kenyér?

Valamilyen oknál fogva még mindig él az a közhiedelem, hogy a kakaós tej mellett a gyereknek kizárólag a fehér kenyér a jó, azon pedig kimondottan a margarin. Hogy a margarinban mennyi mesterséges és fölösleges dolog van, az csak egy a sok ellenérv közül, akkor már százszor táplálóbb és finomabb sajtkrémet vagy joghurtsajtot kenni a kenyerére. A fehér kenyér finom lehet, de a teljes kiőrlésűben sokkal több értékes anyag van, ezeket az értékes anyagokat pedig egy gyerek ugyanolyan nagy hatékonysággal hasznosíthatja, mint mi. Ha gasztronómiai szempontból nem is mindenben követendő Anglia, az angoloknak a gyerekek hagyományos reggelijében, a zabkásában igazuk van, ahogy általában a zabpehely változatos használatában is. Olcsó, gyors, és rengeteg dolog van benne, ami kell. Reggelire, uzsonnára, kicsiknek gluténbevezetésre is. Ne méricskéljen, ne cseppezzen, csak etessen valódi anyagokkal.

Zabpelyhes receptek:

Vasban gazdag, gyerekeknek is eladható receptek:

D-vitamin: