Bolani - egy afgán lepényféleség

bolani
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Egy afgán családanyától lestük el, hogyan érdemes afgán lepényt sütni. Az [origo] fotó rovatában megjelent interaktív képriport alanyai a Gyorsági Lovas-Falunapon vendégelték meg a helyieket a még szülőhazájukban tanult ételkülönlegességgel. A bolani névre keresztelt, népszerű kabuli étel egy vegetáriánus fogás. Vendégváró falatnak, kísérőnek vagy főételnek is tökéletes. Különböző zöldségekkel ízesített tölteléke tetszés szerint variálható. Itt most egy klasszikus bolani receptet mutatunk be, amit Habibától tanultunk.


Tészta:

  • 1 kg liszt
  • 2 dl víz
  • 1 ek. só
  • 5 dkg élesztő


Töltelék:

  • 1 db nagy póréhagyma
  • 1 kg burgonya
  • 2 db paradicsom
  • 6-7 gerezd fokhagyma
  • Ízlés szerint bors


Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos vízbe, miután felfutott hozzákeverjük a sót és a lisztet. Összedolgozzuk a tésztát, amennyiben szükséges, tehetünk még hozzá vizet, és fél órát pihentetjük.

A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, majd összetörjük. Hozzáadjuk az apróra vágott póréhagymát, és a szintén apróra vágott fokhagymát, jól összekeverjük, végül hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot. 16-17 darabra osztjuk a tésztát, az így kapott kis gombócokat kör alakúra nyújtjuk, bele tesszük a tölteléket, félbe hajtjuk, a szélét kézzel lenyomkodjuk. Kevés olajban kisütjük.