Mit együnk fesztiválon a túlélés érdekében?

lángos
Vágólapra másolva!
Egy rendes fesztiválozás minden szempontból megterheli a szervezetünket, úgyhogy nem árt tudni, az ételkínálatból mivel javíthatunk a helyzetünkön. Egy kis fesztiváldietetika - ilyen még úgysem volt.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

Megérkezett a nyárral együtt a fesztiválszezon is, mostantól minden hétvégén tucatnyi esemény közül lehet válogatni hazánkban és a környező országokban. Míg a kisebbek általában a pihenésről, a nagyobb, nemzetközileg is elismert fesztiválok a tűrőképesség határainak feszegetéséről szólnak, különösen a fiatalok körében. Elsősorban nekik szól ez a cikk.

Hazánk a fesztiválok Mekkája, ahol minden valamire való, 200 négyzetméternél nagyobb összefüggő vízszintes felülettel rendelkező nagyközségnek is van legalább egy saját fesztiválja. A fesztiválok három legfontosabb tápláléka a zene, az ital és az étel. A monstre fesztiválok fiatal látogatóinak legalapvetőbb hibája, hogy ez első kettő fogyasztását helyezik előtérbe a harmadik rovására. Aki látott már a Sziget utolsó reggelén a Hajógyáriról zombiként kitámolygó fiatalokat, tudja, miről beszélek.

Egy többnapos fesztivál ledarálása elejétől a végéig embert próbáló feladat: a folyamatos talpalás a helyszínek között, az ugrálás és ordibálás a koncerteken, a hangos zene és a hőség miatti nem alvás, valamint a toxikálás sokat kivesz az emberből. Bár ma már viszonylag kicsi az esélye annak, hogy egy szembejövő részeg punk köhögése miatt hepatitiszt kapjon valaki, a Sziget-betegség nem ismeretlen fogalom az életmódszerűen fesztiválozók körében. A megfelelő táplálkozás tehát a fesztiválok folyamán (is) létfontosságú, problémát csak az jelent, hogy a kínálat leginkább a szigorú diétázók és a táplálkozástudományi tanácsadók rémálmaira hasonlít. Zsír, olaj, cukor minden mennyiségben, hasznosíthatatlan szénhidrátok, nulla tápértékű egyperces falatok támadnak mindenütt.

A fesztiválok látogatása leginkább egy hosszabb távú túrázásnak felel meg, a színpadok és pultok közti csoszogással, valamint a koncerteken való ácsorgással, ami közepes 50-60% körüli szénhidrátbevitelt kíván meg. Csak néha szakítja meg a tevékenységünket egy kis tánc, ugrálás és ordibálás, az ezek miatti izomláz kezelésében a proteineknek van kulcsfontosságú szerepük. Emellett persze a legtöbben alkoholt is fogyasztanak, így ennek élettani hatásaira is oda kell figyelni. Az egész napos igénybevétel és nem alvás izomfáradtságot, sőt akár izomlázat is okozhat, az alkoholfogyasztás hatására csökken a szervezetben a B-vitamin, a folsav, a kalcium és a magnézium szintje, a tüdőbe, nyálkahártyába kerülő por pedig gyengíti az immunrendszert.

Szóval, mit egyen, aki túl akar élni egy többnapos, komoly igénybevételt jelentő fesztivált?

Lángos

A lángos liszt és olaj, némi ragasztóval. A tökéletes tömítőanyag éhség ellen. Ugyanakkor hasznos tápanyag nem sok van benne, inkább csak üres szénhidrátok. A sajtos-tejfölös tartalmazna ugyan némi pluszproteint és -magnéziumot az izmok regenerálódásához, ha rendes sajt és tejföl lenne, nem pedig fölvizezett, növényi zsiradékból készült szemét, de egy marék sótlan földimogyoró többet segít a helyzeten.

Hot dog

A benne lévő virslinek köszönhetően ebben már akad a szénhidrát mellett némi (jelképes mennyiségű) fehérje és zsír is, ugyanakkor valószínűtlen, hogy a csontpép, ipari szalonna, ízfokozók és színezékek garmadája a tartósítószerekkel és stabilizátorokkal együtt kifejezetten egészséges elegyet alkotna.

Hamburger

A buci méretétől függően kb. 50-60 százalékban tartalmaz szénhidrátot, a maradékon nagyjából fele-fele arányban osztozik a zsír és a fehérje. A belehelyezett zöldségektől függően akár még vitaminokat is tartalmazhat, egyedül a húspogácsa okozhat aggodalmat, ha előre gyártott, mélyfagyasztott alapanyagokból készült.

Forrás: Táfeéspicc

Pörkölt

Noha a magyaros ételeket illik manapság hagyományosan túl zsírosnak, emiatt pedig egészségtelennek titulálni, alapvetően jóval egészségesebbek, mint egy lángos vagy hot-dog. A csirkepörkölt például jórészt proteinből álló szénhidrátmentes fogás (magában), nokedlivel együtt kiváló regeneráló étkezés lehet egy átugrált éjszaka után. Nehéz elhinni, de még egy adag zsírosabb marhapörkölt energiatartalma is elmarad egy méretes hamburgerétől. A pörköltek vitamintartalma erősen kérdéses, uborkával kiegészítve azonban ezekből is jut valami a szervezetbe.

Hekk

A halak fogyasztása egészséges - kivéve a hulladékon hizlalt pangáziuszt -, ugyanakkor a húsuk szinte semmiféle szénhidrátot nem tartalmaz. A Balaton-part legnagyobb közismertségnek örvendő halának, a hekknek is csupán a bundája tartalmaz szénhidrátot és a sütéstől függően némi zsírt. Krumplival vagy kenyérrel, illetve uborkával kísérve azonban nagyrészt ki tudják elégíteni a koncertlátogatásban megfáradt szervezet igényeit.

Wok-ételek

Mivel rengetegféle létezik, nehéz egy kalap alá venni őket. Mindenesetre a rizs 80-90 százalékban tartalmaz szénhidrátokat, a tészta szintén jó a kiürült szénhidrát-tartalékok pótlására.

Sör

A népi bölcsesség szerint a sör folyékony kenyér, ami a könnyen emészthető szénhidrátjai miatt igaz is. A jó sör emellett rengeteg ásványi anyagot, sőt folsavat, B2- és B6-vitaminokat is tartalmaz. Ennek ellenére nem feltétlenül okos ötlet egy többnapos fesztivált csak és kizárólag sörfogyasztással átvészelni - hiába próbálja meg évről évre több ezer fiatal. Az alkohol ugyanis egyrészt dehidratál - ami egy napon aszalódó fesztiválon akár kórházlátogatást is érhet, másrészt az alkoholban pácolódó szervezet épp azokat az anyagokat kezdi el felhasználni a túléléshez nagy mennyiségben, amelyek bevitelét pont a sörtől várnánk, így egészségi hatása erősen megkérdőjelezhető hosszabb távon és nagyobb mennyiségben.

Bár tanácsaink természetesen örök érvényűek minden fesztivál-látogató számára, alapvetően a nagy, hatalmas tömegeket vonzó fesztiválokra érvényesek. A családi méretű kompakt, valamint az egy-két napos rendezvények esetében kevésbé érvényesek megállapításaink, egyrészt, mert ezeken általában nincs egész egyszerűen idő olyan hosszan tartó és alapos önpusztításra, amelyet feltétlenül ellensúlyozni kellene a decens étrenddel, másrészt a kisebb fesztiválok némelyike olyan speciális kínálattal rendelkezik (vö. mangalicafesztivál, kolbászfesztivál, csirkefarhát-fesztivál, boeuf bourgignon vaníliás mangószufléval fesztivál), amelynek feldolgozása meghaladja a szerző és az olvasó türelmi korlátait egyaránt.