Enyhülhet a tokiói mérgeshal-szabályozás

Vágólapra másolva!
A fugut eddig csak szigorú előírásoknak megfelelő éttermek kínálhatták, de a hatóságok most enyhítenének a szabályozáson.
Vágólapra másolva!

Ha nem szakértő készíti, könnyen az ember életébe kerülhet egy falat szasimi vagy szusi is a fugu nevű halból, amely szervezetében egy nagyon erős idegmérget választ ki. A méreg egy bizonyos mennyiség alatt enyhe, sokak által kellemesnek talált tüneteket okoz (mintha be lenne az ember kábítózva), úgyhogy az ínyencek körében igen keresett csemege, amire rátesz egy lapáttal a dolog orosz rulett jellege, hiszen fuguevéskor sosem lehet benne biztos az ember, hogy nem épp az utolsó falatot tolja-e a szájába.

A halat eddig csak igen szigorú előírásoknak megfelelő éttermekben szolgálhatták föl. A tokiói illetékesek most új szabályozást terveznek bevezetni, ami nemcsak a fugujogosítvánnyal rendelkező éttermek számára tenné lehetővé a hal felszolgálását. Az enyhébb törvényi környezet ekkor kerülne összhangba Japán többi részével, ahol a hal előkészítését képzett fuguszakácsoknak kell ugyan végezniük, de azt nem kötelező a felszolgáló étteremben megejteni. A törvénymódosításnak rengeteg ellenzője akad, főként a fuguszakácsok közül tiltakoznak sokan, mert szerintük fennáll a veszélye, hogy az éttermek megpróbálnak ügyeskedni, és olcsóbb forrásból beszerezni az alapanyagot, aminél nem lesz garancia arra, hogy valóban szakképzett szakácsok dolgozták föl - és így az veszélyt jelent a vendégekre. Mások szerint ez az egész egyszerűen jelentéktelenné teszi a tanulással eltöltött éveket, és az arra költött pénzt, ami megalázó.