Klasszikus meggyes pite

meggyespite
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Forrás:Táfelspicc

Elkészítési idő: nettó 30 perc bruttó másfél óra

Alapanyagok:

  • 1/4 kg sertészsír
  • 1/2 kg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 1,3 kg meggy
  • 5 dkg búzadara
  • csipet só
  • 1/2 teáskanál sütőpor vagy szódabikarbóna

A meggyet megmosom, kimagozom. A többi alapanyagot a cukor felével és a dara kivételével elkeverem, 30 percig pihentetem. Kétfelé osztom a tésztát, fél ceni vastagra nyújtom, kibélelek vele egy tepsit. Rápakolom a lecsöpögtetett, darával összerázott meggyet, megszórom a maradék cukorral. Beborítom a tészta másik, szintén fél centisre kinyújtott felével, villával megszúrkálom. Előmelegített, 180 fokos sütőben 40 perc alatt megsül, a teteje piruljon meg. Forrón nem lehet jól szeletelni, csak kihülés után. Nem kell porcukorral megszórni, és ha muszáj, vajból is elkészül, de nem úgy az igazi.