Ebcsont beforr?

kutyacsont
Vágólapra másolva!
A csöves csont kiszúrja a beleit, és majd nézhetsz - hangzik el rendszeresen fórumokon, otthon, a pokolban a tanács, de jogos a félelem? Árt vagy használ a kutyánknak, macskánknak a csont, vagy éppen szüksége van rá? Ha igen, milyen csontra és mennyire?
Vágólapra másolva!

Forrás: Táfelspicc

A csöves csont kiszúrja a beleit, és majd nézhetsz - hangzik el rendszeresen fórumokon, otthon, a pokolban a tanács, de jogos a félelem? Árt, vagy használ a kutyánknak, macskánknak a csont, vagy éppen szüksége van rá? Ha igen, milyen csontra és mennyire? Schewarnadze hatvan kiló volt, feje mint egy medvéé, a csirkefarhátat egy hanyag roppantás után nyelte le. Sevi kaukázusi volt, kifejlett példányai a hatvan kilogrammot is elérik, és a csont kérdése nem foglalkoztatja sem őket, sem gazdáikat. De mi legyen a tízkilós Parsonommal? dr. Szulyovszky Balázst, a Cityvet (Belvárosi Állatorvosi Rendelő) állatorvosát kérdeztük.

A csöves csontok valóban árthatnak a kutyáknak?

A csontokat három csoportra lehet osztani, baromfi-aprócsontok, a hosszú csöves csontok, mint a lábszár, szárny csontjai, és a nagycsontok. A lapos és aprócsontok, mint a farhát vagy nyak nyugodtan adhatók a kutyáknak, és a csöves csontokból sem a broilercsirke csontjai a veszélyesek, mert azok elég puhák, hanem a vízi szárnyasok, liba, kacsa és a pulyka erős, kemény csöves csontjai törhetnek szilánkosan. Ezek nagyon ritkán okozhatnak bélirritációt, sérülést, perforációt, de ez nem olyan sűrűn fordul elő, mint azt a kutyatulajdonosok gondolják. A nagycsontokkal, ilyen például a marha vagy sertés csöves csontjai, az átlagos kutya eljátszik, ez nem jelent neki táplálékot.

Szüksége van a kutyának csontra?

Nincs óriási szüksége rá, a kutya ugyanis vegyes táplálkozású állat, kevésbé obligát hősevő, mint például a macska, tehát nem lesz hiánybetegsége, ha nem kap egész életében egyetlen darab csontot sem. A városi kutyatartásból a csont kiszorult, és egy törpekutya csivava, vagy yorki el se tud bánni vele. Fontos megjegyezni, a nagy mennyiségben etetett csont székredést okoz. De a kutyának és a macskának is rágnia kell, mert azzal segít a fogak tisztán tartásában, és azzal edzi a rágóizmait, fogait. Az edzetlen fogak kilazulnak, idő előtt kihullanak, ami emberre is igaz. Rágás nélkül a fogkő is hamarabb kialakul. Erre a macskánál is kell figyelni, hogy csak puha konzervvel etetve hamarabb fogkövesednek és kilazulnak a fogai.

A macskáknak adjunk csontot? Milyet?

Az aprócsontok jöhetnek szóba, például a baromfinyak, hiszen a nagyokkal nem tud mit kezdeni. A macskák nem szeretnek rágcsálni szórakozásból, viszont néha nekik is használniuk kell az állkapcsukat, fogaikat, hogy azok ne sorvadjanak el.

Nem jobb a csont, mint a kereskedelemben kapható illatos rágcsák?

A rágcsák nem romlanak meg, nem büdösödnek, nem zsírosak, ami lakásban tartott kutya esetében szempont lehet, de kertbe én is csontot választanék. Ezek kényelmi termékek, a nagy csont ugyanerre a funkcióra tökéletesen alkalmas, csak kevésbé higiénikus.

Sokan állítják, a kemény széklet segít a bűzmirigy tisztulásában, igaz ez?

Ha egy kutyának lágy a széklete, valóban kevésbé ürül a bűzmirigye, ez igaz, de ez az ürülés, nem ürülés kérdés erősen alkati dolog, kutyafüggő. Van, amelyiknek sosem ürül semmitől, van, amelyiknek a gazdája sose hallott bűzmirigyről.